"Biser-Kata" svečana praizvedba i repriza nove predstave retkovačkoga kazališta!

U petak, 12. srpnja i u nedjelju, 14. srpnja 2019. godine u 20.30 sati ne propustite u Retkovcima novi uradak retkovačkih kazalištaraca!


KAZALIŠTE „MIKA ŽIVKOVIĆ“ − RETKOVCI

BISER-KATA


(prema istoimenoj pripovijetci Josipa Kozarca)

Dramatizacija: Marko Sabljaković

Uloge: Adam Šarić, seoski knez Antun Brajković
Tinka, njegova žena Marija Mrvičin
Kata, njihova kći Slavica Varga
Klara, Adamova mati Vesna Šinjori
Luka Vitkovićev, seoski momak Zdravko Šinjori
Fema, seoska djevojka Marta Prljević
Manda, seoska djevojka Dijana Ivkov
Eva Meštrićeva, seoska žena Katica Štefančić
Šima Meštrićev, njezin suprug Đuro Perković
Franjo, njihov sin Dražen Matijašević
Marta, Ciganka Mira Šutalo
Mata, seoski prosjak Ilija Červen
Predstojnik Dražen Matijašević
Vojnici Antun Brajković Dražen Matijašević Zdravko Šinjori
Trgovac Zdravko Šinjori

Redatelj: Marko Sabljaković
Scenski pokret: Petra B. Blašković
Scenograf: Dejan Duraković
Izrada scenografije: Stolarski obrt „Mikuš“, Ivankovo i Dejan Duraković
Kostimografija: zajednička suradnja redatelja i ansambla
Izrada kostimografije: Marija Mrvičin
Odabir glazbe, voditelj tona, oblikovatelj svjetla i voditelj rasvjete: Marko Sabljaković
Stručni suradnici redatelja: Zvonko Majdiš za kostimografiju, Goran Krznarić za oblikovanje svjetla i tona, Ruža Miler za šminku

Josip Kozarac jedan je od značajnih autora hrvatske književnosti. O svojoj je zemlji govorio realno, iskreno i otvoreno, bez prevelikih tendencija da izgradi književnu karijeru. Prije 161 godinu, 18. ožujka 1858. godine rođen je u Vinkovcima. Tijekom studija šumarstva započeo je svoje prve radove (pjesme i drame). Intenzivno se bavio šumarskim poslom u Slavoniji.
Pisao je rasprave i uređivao Šumarski list. Iako je rano obolio, energično je živio život, koji je prerano skončan 1906. godine, 22. kolovoza u Koprivnici. Njegovo je prvo uspješnije djelo Biser-Kata u kojemu je razotkrio rane slavonskoga sela, a prvi je put objavljena 1887. godine u Vijencu.
Josip Kozarac stvarnost izučava u sredini u kojoj živi, koju najbolje poznaje. Njegova su nadahnuća većinom u životu Slavonije. Ženski likovi Josipa Kozarca su Slavonke, seljanke Šokice ili varoške dame, gospođice i malogradske intelektualke okovane krutim životnim pravilima.
Na liku Biser-Kate Kozarac projicira i uočava moral sredine u kojoj živi. Preko spomenutoga lika pokazuje kako se takav moral odražava na ženu čije je mjesto u patrijarhalnoj seoskoj obitelji strogo određeno. Tadašnje vrijeme donosi neke nove prilike, žena je kao i muškarac izgubljena. Muškarac više ne gospodari ženom, a ona nije svjesna svoje nezavisnosti. U toj iluziji dolazi do moralne izobličenosti.
Nije krivo reći da se Josip Kozarac pokazao dobrim psihologom s obzirom na njegova pisana djela. Osvrtao se isključivo na unutarnja stanja i raspoloženja likova. Žena koja živi u seoskom okružju zarobljena je dužnostima i radom. S vremenom kada polako popuštaju spone patrijarhalne obitelji, ona počinje uočavati svoju osobnost i individualnost, međutim želja za otkrivenim potrebama često ju dovodi do propasti.
Možemo istaknuti da Kozarac nije opservirao životnu stvarnost, u ovom slučaju slavonsku, nego njegova slavoničnost izlazi iz privrženosti zavičaju i etičkim modelima koji su u Slavoniji formirani povijesnim uvjetima 19. stoljeća. Svoje je likove oblikovao nježnije i konzervativnije, ali vrlo precizno i jasno u ekonomskim odnosima i psihološkim stanjima. Retkovački kazalištarci jedini su se upustili u dramatizaciju veoma vrijedne i nepravedno manje poznatije Kozarčeve pripovijetke. Povod je to praizvedbi predstave u godini velikoga jubileja – svečanoga obilježavanja 100. obljetnice kazališnoga života u Retkovcima. I nije odabir djela u godini obilježavanja stoljetne retkovačke kazališne tradicije − slučajan. Kazalište „Mika Živković“ dramaturškom obradbom i kazališnim uprizorenjem pripovijetke Biser-Kata želi odati poštovanje i zahvalnost slavonskim, vinkovačkim književnicima, koji za sobom ostaviše književna djela svevremenske tematike iznimnoga značaja!

Pokrovitelji predstave
OPĆINA IVANKOVO
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA
MINISTARSTVO KULTURE RH
HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA
OŠ „August Cesarec“, Ivankovo, Obrt Stanar, Vinkovci, Cezareja d.o.o., Nijemci, OPG Ivo Kelić, Marinci, Naš dom – salon namještaja d.o.o., Vinkovci, Zuki d.o.o., Vinkovci, Kraš - prehrambena industrija