"Bratinke" na 52. priredbi "Mladost i ljepota Slavonije" u Starim Mikanovcima

U subotu, 23. veljače 2019. godine u Starim je Mikanovcima održana 52. po redu priredba Mladost i ljepota Slavonije - revija snaša, djevojaka i momaka u narodnom ruhu. Prosudbeno povjerenstvo proglasilo je najuspješnije, odnosno naljepše snaše, djevojke i momke. U revijalnom, zabavnom dijelu programa sudjelovale su i glumice retkovačkoga kazališta Katica Štefančić, Vesna Šinjori, Marija Mrvičin i Anica Prošenski odigravši ulomke iz predstave Bratinke nastale prema pripovijetki Ivana Kozarca, a u dramatizaciji i režiji Marka Sabljakovića.
Publika je glumice nagradila velikim pljeskom te njihovu igru popratila sa smijehom i pljeskom tijekom same igre. Hvala organizatorima na pozivu kojima upućujemo iskrene čestitke na organizaciji još jedne vrlo uspješne priredbe u Starim Mikanovcima.

...Bratinke - žene koje su živjele i postupale prema onoj maksimi: Uzmi sve što ti život pruža, danas si cvijet sutra uvela ruža! - pa su bile bećaruše od "formata". Kad bi doživjele "...sve što im život pruža..." onda dolazi "preobraženje". Ipak, uspomene se javljaju - najčešće kad idu i ulaze u crkvu. Kad bi se vraćale kući, onda pokažu da bećarenje nije bilo prolazna mladenačka avantura ili samo protest protiv onih koji žive ugledajući se na druge. One pristupaju nekoj vrsti samožrtvovanja obilazeći oltar, moleći Boga za oproštenje i da ih oslobodi onoga što su, kad nisu bile "uvele ruže", zaključivale o životu ovako: što ostane od čovjeka kad dođe pod zemlju, kad ga duša napusti - ništa - jer sve se tijelo "ismrdi, izgnije, istrune i ništa ne ostane". Pa dok ne dođe do toga, bratinke imaju o čem pripovjedati noseći ponjavac preko ruke, "podbadajući" onu drugu bratinku koja bi htjela ponešto skriti od svojih druga... "Tako, tako... Neka smo! Barem znamo da smo živile!" - kazivale bi jedna drugoj.