Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2394 of /home/kazalist/public_html/includes/menu.inc).

Inozemni uspjesi filma "Adam" u kojemu glavnu ulogu tumači glumac retkovačkoga kazališta Zdravko Šinjori uz epizodne uloge članova ansambla Kazališta "Mika Živković"

Još nije potrošen ni slavljenički šampanjac zbog nedavne nominacije prvog u cijelosti slavonskog igranog filma Adam za najbolji igrani film na Barcelona Film Festivalu, a ovaj cjelovečernji igrani film - prvijenac đakovačkog redatelja Maria Šuline i njegove Produkcije Slavonia Nova, već je nominiran i na prestižnom festivalu Venice Film Awards.
I u Veneciji je Adam nominiran za najbolji igrani film. Na oba festivala ušao je u mjesečne izbore koji potom vode u festivalski finale.
O jačini konkurencije svjedoči podatak da su u mjesečni izbor venecijanskog festivala ušli filmovi iz 35 zemalja. Istovremeno, domaći filmski festivali, poput onog u Puli, Vukovaru i drugi, nisu prepoznali vrijednost i poruku filma Adam, a ona je: stop nasilju nad djecom, nasilju kakvo se djeci dogodilo i u Domovinskom ratu.
Angažirana priča Adam je teška, duboka priča koja o nasilju nad djecom koja progovara kroz sudbinu istoimenog glavnoga lika, hrvatskog branitelja, PTSP-ovca, šutljivog, neprilagođenog pojedinca koji živi na osami, na kraju sela. Adam u seoskom dućanu kupuje dječje potrepštine za dijete koje selo nikada nije vidjelo, pa to potakne znatiželju zajednice te ona ‘uzima stvar u svoje ruke, jer ona najbolje zna što je najbolje za dijete koje nitko vidio nije…‘. Adam ni na trenutak nije holivudiziran, u njemu nema ni mrvice glamura, happy enda. Uz ovaj film gledatelj se neće zabaviti, nasmijati, ubiti vrijeme, nego će se zamisliti, promišljati. Umjesto happy enda stvarnost zamjenjuje fikcija koja se potom pretvara u bolnu realnost, Adam je društveno angažirana filmska priča posvećena stradavanju nevinog djetinjstva.
Inozemni festivali sve su to prepoznali.
- Film sam prije dva mjeseca poslao na Venice Film Awards bez nekih velikih očekivanja, pa je ugodno iznenađenje još veće. Sam ulazak u službeni izbor velika je stvar. Inozemni festivali očito su prepoznali ovaj film koji je kompleksan sam po sebi, njegov scenarij, glumu, glazbu, fotografiju, tematiku i poruku – stop nasilju nad djecom. Vani su mnogo više senzibilizirani za tu problematiku - kaže redatelj Šulina.
Prema podacima HMDC-a, u Domovinskom ratu smrtno su stradala 403 djeteta, a ranjeno ih je više od 1200. Danas u Hrvatskoj živi, s manjim ili većim invaliditetom, 1260 djece koja su stradala tijekom Domovinskog rata.
Film Adam posvećen je svima njima.

Lokalni projekt

S redateljem Šulinom zadovoljstvo festivalskim hodom Adama dijeli i glumački postav - Zdravko Šinjori u ulozi Adama, kao i njegovi kolege iz Kazališta "Mika Živković" iz Retkovaca te glumci osječke Akademije za umjetnost i kulturu Jasmin Novljaković i Vjekoslav Janković, kao i glumac osječkog HNK-a Antonio Jakupčević. U filmu je ukupno bilo angažirano 35 glumaca, a u realizaciji filma ukupno 70 ljudi. Scenarist je vinkovački književnik Franjo Nagulov. Pretpremijeru je Adam imao prošle godine prvo u Đakovu, a potom u Vukovaru, u okviru programa dana sjećanja na herojsku obranu toga grada. Šulina hrvatsku premijeru filma najavljuje za zagrebačko kino Tuškanac. Uz izostanak državnih institucija, film je isfinanciran sredstvima Grada Đakova, Općine Ivankovo, Općine Strizivojna te još nekoliko lokalnih samouprava Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije na čijim je područjima sniman.

Izvor: Suzana Župan, Glas Slavonije, 7. studenoga 2020.

Film Adam ulazi i u konkurenciju na MONTREAL INDEPENDET FILM FESTIVAL kao i na AUSTRIA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, NEW YORK MOVIE AWARDS i PRAGUE INTERNATIONAL MONTHLY FILM FESTIVAL, a redatelj filma Mario Šulina osvojio je ZLATNOG LAVA na VENICE FILM AWARDS za najboljeg redatelja, a na NEW YORK MOVIE AWARDS film osvaja nagradu za BEST PICTURE.

Prvi put prikazan prvi slavonski igrani film “Adam” Maria Šuline

Teške noge čovjeka koji je prošao pakao Domovinskog rata, s na glavi istrošenom kapom sa šahovnicom, koju stalno nosi, kao i ožiljak na licu, što mu ga je nožem izrezbario srpski agresor kada je pao u sužanjstvo i još bolniji, nezarastao ožiljak u srcu. Izoliran od poslijeratnog tranzicijskog društva 1998. Adam skromno živi na stanu uz poljski put, a jedina mu je veza s ljudima povremeni odlazak u seoski dućan, iz kojeg uvijek ponese kući igračku za sina. Njegovim se životom više bavi selo, od prodavačice do birtijaša, nego on sam. Adam u sumornoj atmosferi maglovite slavonske jeseni po tko zna koji put puže po kukuruzima, gleda krv svojih suboraca čiji se životi zauvijek gase pod neprijateljskim rafalima, iz džepa svako malo vadi kutiju s “Croatijom”, a na stol redovno postavlja dva tanjura… Iz kuta gledatelja, siže je to scenarija, kako ga njegov redatelj Mario Šulina predstavlja, prvog slavonskog igranog filma Adam.
Nitko u Slavoniji dosad nije napravio ništa slično Prva je klapa filma pala lani u studenome, posljednja u travnju ove godine. No, cijeli je projekt trajao pet godina i realiziran je s vrlo skromnim sredstvima i stidljivim proračunom spram onih koji su iznijeli poznate naslove domaće kinematografije. Prva su sredstva za produkciju filma donirali Općina Ivankovo i Grad Đakovo, a potom i Općine Drenje, Strizivojna, Gorjani i Privlaka.
– U svemu je sudjelovalo 70-ak ljudi. Nitko od vas neće reći da je gledao loš film jer on je u najmanju ruku dobar, možda i više od toga, kazao je Šulina tik uoči početka prvog prikazivanja na velikom platnu Hrvatskoga doma i svojevrsnog pokusa za publiku s pozivnicama, koja je u petak navečer ispunila dvoranu do zadnjeg mjesta. Nitko u Slavoniji dosad nije napravio ništa slično, zaključio je Šulina nošen emocijama. Tada je osmogodišnji dječak Antonio Starinec iz Retkovaca, koji igra Adamova sina, dao znak za početak projekcije.

Retkovačka glumačka postava ispunila zadatak

U izradi je scenarija, zajedno sa Šulinom, sudjelovao nagrađivani vinkovački književnik Franjo Nagulov, producentica filma je Đakovčanka Sanja Bježančević, kojoj su se pridružili Krunoslav Biberović i Alen Jakobović, dok glumačku postavu, u kojoj neki mogu stati uz rame profesionalnim glumcima, čini na dramskoj pozornici, ali i na filmskom setu, dokazano dobar tim amaterskog Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca. Asocijalnoga heroja Domovinskoga rata s PTSP-om, ali bez braniteljske mirovine, Adama tumači Zdravko Šinjori koji je izvrsno “ušao” u psihologiju glavnog lika. Šinjori je već nagrađivan za sjajne interpretacije zahtjevnih uloga.

Višeslojna priča kao ogledalo društvenih prilika

– Adam je višeslojna priča koju smo pretočili u film. U jednom levelu taj film prikazuje hrvatskog branitelja koji se povlači u samotan život na slavonskom stanu. Izvan neimenovanog sela u svom svijetu i na svoj način živi i odgaja sina, ne remeteći život nikome, istovremeno ne želeći da itko zadire u njegov. Adamov “drugačiji” način života za seljane pomalo postaje sve iritantniji i oni ulaze u njegov život. To je upravo drugi level filma koji progovara i aludira na probleme današnjeg društva u neprihvaćanju zajednice onih drugačijih i drugih. Naravno da se Adam odupire svim pritiscima i stvara kulminaciju filma, s tendencijom općega sukoba s državnim institucijama. Otuđenost i zanemarivanje stvarnih problema ljudi koji su prošli rat zapravo je opća tema i problem današnjeg hrvatskog društva, predstavio je u jednom od ranijih intervjua svoj film redatelj Šulina. Dodaje uvijek i da je ovim uratkom, osim problema odbačenih branitelja, želio problematizirati stradavanje djece u Domovinskom ratu, za što nitko nije odgovarao. Snimanje se odvijalo na mnogo različitih lokacija – od Retkovaca, Prkovaca, Šiškovaca do Strizivojne, Krndije i Baranje. Vrlo su upečatljive ratne igrane scene, kada se kao vojnici pojavljuju članovi airsoft udruga iz Osijeka, Vinkovaca i Đakova.

Izvor: portal Moje Đakovo, autor: Danijel Geošić, 16. lipnja 2019.