Izvješće o održanom prvom vikendu, nažalost, otkazanih ovogodišnjih 31. Retkovačkih susreta kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji

31. Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji

…Često se kaže da je amaterizam važan zbog ljudskih razloga: ljudi se bave nečim višim od pukog materijalizma, nečim što ih raduje i oplemenjuje, a tako se i oživljava život zajednice što je naročito važno u ova naša individualizirana vremena samoće. Kazališni amaterizam važan je i za društvo u cjelini jer obrazuje kazališnu publiku, podiže u toj publici i potrebu za umjetnosti i prag očekivanja!...

                                                                                                                              Nikčević, Sanja. 2012. Kazališni amaterizam ili popunjavanje praznina. U povodu 52. Susreta hrvatskih kazališnih amatera, Stari Grad na Hvaru, od 16. do 20. svibnja. Vijenac. 476. http://www.matica.hr/vijenac/476/kazalisni-amaterizam-ili-popunjavanje-p... (pristupljeno 7. travnja 2020.).

Predstavom Miris jorgovana u režiji Marka Sabljakovića, a u izvedbi Gradskoga amaterskog kazališta iz Županje, u obnovljenoj kazališnoj dvorani Doma kulture u Retkovcima, 6. ožujka 2020. godine svečano su otvoreni 31. Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji na kojima su kazališni sladokusci do 22. ožujka trebali pogledati deset kazališnih predstava i jednu monokomediju prema odluci izbornice Selene Andrić, akademske glumice i umjetničke suradnice na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.
Retkovačke susrete kazališnih amatera zajednički organiziraju Općina Ivankovo koja je ujedno i generalni pokrovitelj događanja i Kazalište „Mika Živković“, Retkovci.
Nakon održanoga prvog vikenda i odigrane tri kazališne predstave, održavanje je Susreta zbog poštivanja mjera suzbijanja širenja zaraze korona virusom, a sukladno uputama Nacionalnoga stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, moralo biti prekinuto.
- Svečano otvorenje 31. Retkovačkih susreta kazališnih amatera pokazalo je da je amaterizam beskrajno širok u svom shvaćanju za što kazalište služi, a predstava Miris jorgovana županjskih amatera, kojoj je pripala čast otvoriti kazališne susrete, da se izvedbena kvaliteta na sceni podiže, da redatelji sve više vode brigu o ujednačenosti glume, glumačkih ostvarenja, o usmjerenosti na samu bit dramatskoga, na izazivanje napetosti i sukoba. Retkovački je Dom kulture postao neraskidivom sponom tradicije istinskih kazališnih prijateljstava, ljubavi i entuzijazma prema umjetničkim vrijednostima i ostvarajima – rekao je na pozornici retkovačkoga Doma kulture Marko Sabljaković, umjetnički ravnatelj Susreta.
Predstava Miris jorgovana 2019. godine kao najuspješnija u Vukovarsko-srijemskoj županiji na državnom je Festivalu hrvatskih kazališnih amatera osvojila značajnu nagradu i to za najbolju režiju državnoga festivala te tri nominacije – za najbolju glavnu mušku ulogu, za najbolji novi dramski tekst te nominaciju za njegovanje kulturne baštine.
Retkovački je dom kulture neposredno prije početka održavanja Susreta, a na radost baštinika stoljetne kazališne tradicije pitomoga slavonskog sela zasjao u novome ruhu. Ostvarena je težnja utemeljitelja kazališnih susreta – Mike Živkovića – koji sedamdesetih godina prošloga stoljeća ulaže iznimne napore u izgradnju i tehničku opremljenost kazališne dvorane. Općina Ivankovo iznimnim zalaganjem i trudom omogućila je kazalištarcima Dom kulture tehničkih mogućnosti i uvjeta o kojima su maštale mnoge generacije glumaca-amatera u Retkovcima.
Otvarajući 31. Retkovačke susrete kazališnih amatera načelnik Općine Ivankovo Marko Miličević posebno je naglasio ulogu retkovačkoga kazališta „Mika Živković“ u organizaciji kazališnih susreta, ali i u očuvanju i njegovanju kazališnoga amaterizma i kulture uopće, što je jedan od razloga da je Općina Ivankovo u cjelovitu obnovu Doma kulture u Retkovcima uložila 1,7 milijuna kuna. Kazalištarcima je poželio dobrodošlicu nadajući se kako će svi posjetitelji uživati u bogatom programu, u najkvalitetnijim kazališnim ostvarenjima različitih poetika koje njeguju amaterske kazališne družine iz različitih krajeva Lijepe Naše i inozemstva.

Drugoga je dana, u subotu, 7. ožujka, održano predstavljanje knjige Glumačko sazrijevanje Mire Perić, akademske glumice i redovite profesorice na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, prilikom kojega su govorili moderator predstavljanja Marko Sabljaković i autorica Mira Perić.

Nakon predstavljanja knjige Dramski studio „Dada“ Kazališne družine Pinklec iz Čakovca odigrao je dramu s elementima komedije ili obrnuto, Kralj Lear Williama Shakespearea, ali u interpretaciji i prilagodbi za mlade njemačkoga glumca i pisca Ulricha Huba i u režiji Davora Dokleje.
U nedjelju, 8. ožujka, odigrana je komedija Kluba kulture „Libuša“ iz Ljubuškoga u BiH Mrginji su u glavi Vesne Rakić i Jelene Primorac, koje su i režirale svoj tekst o Romeu i Juliji na hercegovački način.
Prosudbeno povjerenstvo 31. Retkovačkih susreta kazališnih amatera činili su akademska glumica i ravnateljica drame HNK u Osijeku – Petra B. Blašković, teatrolog, kazališni kritičar i docent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku – Alen Biskupović te akademski glumac, prvak drame HNK u Osijeku i izvanredni profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku – Vjekoslav Janković.

Prve večeri publika je predstavu Miris jorgovana ocijenila visokom ocjenom 4,78. Predstava Kralj Lear dobila je pak ocjenu 4,17, a predstava Mrginji su u glavi Kluba kulture "Libuša" iz Ljubuškoga 4,54.

Retkovci su domaćini susreta kazališnih amatera još od sedamdesetih godina 20. stoljeća, kad je Susrete inicirao i utemeljio neumorni kazalištarac Mika Živković, po kojemu danas retkovačko kazalište nosi ime. Zadaća je Retkovačkih susreta kazališnih amatera poticajno djelovanje na razvoj kazališnoga amaterizma usmjerenoga prema razvoju kulture publike i pojedinaca u svrhu boljega shvaćanja amaterskoga izričaja kazališnih udruga. Susreti prikazuju najkvalitetnija kazališna ostvarenja svih poetika koje njeguju kazališne družine: klasičnoga, pučkog, plesnog, alternativnog teatra kao i drugih vrsta kazališnoga izričaja.
Kako na Retkovačke kazališne susrete dolaze kazališne družine iz cijele Republike Hrvatske, ali i inozemstva, oni pridonose razvoju kazališne kulture na nacionalnoj razini. Najbolji doprinos međusobno je povezivanje i upoznavanje načina rada drugih kazališnih sredina te afirmacija kazališne umjetnosti u svim područjima društvenoga djelovanja.
Retkovačko kazalište „Mika Živković“ danas nastoji biti prkosni borac u očuvanju jedinstvene kulturne tradicije na ponos žitelja Retkovaca i cijele Slavonije, a njegovi su kazalištarci uvjereni da je pred njima novo vrijeme – vrijeme kazališnih izazova, izazova koji potiču na još snažnije zajedništvo oplemenjujući čovjeka i zajednicu.

Stanovnici Retkovaca doživjeli su niz lijepih nadnevaka, širile su se vijesti o selu koje je postojalo, u tijeku Susreta, jedna velika pjesma, znalo se razgaliti, ali i uvući u sebe, živjeti tihim latentnim životom svakodnevlja – kad se kazališni amateri raziđu. Selo je bilo takvo, selo takvo i ostaje, spremno na sve što ga u budućnosti čeka. A budućnost Susreta i nije ništa drugo nego prigoda da živimo svoj trenutak, pogledamo unaprijed i prisjetimo se onih koji su nekadašnje Susrete dramskih amatera započeli. Svako je prisjećanje na Susrete – kakvi su nekad bili i koji su njihovi dosezi danas – jedna mala svečanost.


GAK Županja: Miris jorgovana


Dramski studio "DADA" Kazališne družine Pinklec, Čakovec: Kralj Lear


Klub kulture "Libuša", Ljubuški (BiH): Mrginji su u glavi

Izvješće Prosudbenoga povjerenstva 31. Retkovačkih susreta kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji:

Alen Biskupović, teatrolog, kazališni kritičar i docent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku

Gradsko amatersko kazalište, Županja svojom je predstavom Miris jorgovana svečano otvorilo 31. Susrete kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji na najbolji mogući način. Drama u pitanju proizašla je iz pera Snježane Puljić dok režiju potpisuje Marko Sabljaković, a scenografiju i kostimografiju ansambl u suradnji s redateljem. Velika vrijednost predstave počiva u samom dramskom tekstu, autorice koja se publici već predstavila s Tri jablana i koja se predano i nepatvoreno nosi sa svim izazovima suvremenosti ne odbacujući tradiciju i prošlost te ju pokušavajući očuvati. Priča nas vodi kroz živote dvije slavonske obitelji u poslijeratnom razdoblju 20. stoljeća i na potpuno iskren, emotivan i potresan način uz blagu dozu humora pokazuje tradicionalna pravila, slavonske običaje te međugeneracijske sukobe. Kao da sve navedeno nije dovoljno komplicirano u pravila se ubacuje i životna nesreća koja će stati na put sreći dvoje mladih i zaljubljenih osoba. Predstava funkcionira kao cjelina zahvaljujući suradnji cjelokupnog ansambla, glumačkim kreacijama i redateljskom umijeću. Svaki član ansambla dao je svoj obol uspjehu, a ponajviše su se istaknuli Dejan Pejić u ulozi Mije koji je pokazao istančanu scensku slobodu, jednostavnost i uvjerljivost, emotivna Snježana Puljić u ulozi majke Ljube te mlada Lorena Filipović sa svojim toplim i emotivnim vokalom.

Dramski studio "DADA" Kazališne družine Pinklec, Čakovec publici je predstavio izvedbu Kralj Lear Ulricha Huba kojeg je prilagodio i režirao Davor Dokleja. Poznati naslov iz Shakespeareovog opusa ovdje je predstavljen iz jedne potpuno drugačije perspektive. Naime, mladi glumci uz svog su voditelja stvorili predstavu namijenjenu mladoj publici, svojevrsni readers' digest u kojem na energičan, pametan i zabavan način sumiraju radnju Kralja Leara poigravajući se glumački s mnogobrojnim filmskim i animiranim likovima prepoznatljivim mladima, a istovremeno didaktično poentirajući Shakespeareov opus i njegove najpoznatije likove. Predstava u pitanju precizno je i funkcionalno režirana te dramaturški logična. Ponajbolji element čini upravo mladi ansambl u kojem najmlađa članica još ide u osnovnu školu, a na sceni gledamo potpuno zrele i odgovorne osobe i likove čime su nadigrali svoju životnu starost. Svaki član ponaosob odradio je ogroman posao kako bi ovaj koncept ispunjen brzim izmjenama, energijom, scenskim pokretom, različitim kazališnim stilovima, fizičkim transformacijama i glasovnim stilizacijama zaživio u najboljem svjetlu i postigao ono čime se kazališta danas sporadično bave – njegovanjem i privlačenjem mlade publike.

Klub kulture "Libuša" iz Ljubuškog (BiH) publici se predstavio s komedijom Mrginji su u glavi Vesne Rakić i Jelene Primorac koje supotpisuju i režiju. Komedija u pitanju pravi je hit i to može zahvaliti upravo gore navedenom dvojcu koji je ispisao zanimljiv, zabavan, inteligentan, komički tekst u kojem su spojile tradiciju i suvremenost te se i s jednim i drugim ovisno o situaciji i obračunali i afirmirali. Protočna, lepršava, režijski zanimljiva s nenadanim obratima i sjajnim rješenjima, komedija poštuje, afirmira i uspostavlja hijerarhiju temeljnih ljudskih vrijednosti, a pri tome će vas nasmijati do suza. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez velikog ansambla koji demonstrira kolektivnu suigru i otkriva velike potencijale poput mladog Karla Madžara u ulozi sina, Jakova Begića u ulozi djeda i Nikoline Herceg u ulozi babe koji su se posebno istaknuli u fizičkim transformacijama i glasovnim stilizacijama.

Vjekoslav Janković, akademski glumac, prvak drame HNK u Osijeku i izvanredni profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku

GAK Županja: Miris jorgovana, Snježana Puljić
Predstava izvrsnih glumačkih minijatura, a posebno se istaknuo nositelj glavne uloge Dejan Pejić. Izvrstan autorski tekst koji donosi autentičan prikaz problematike vezane uz slobodnu volju pojedinca i njegovo pravo na samoodređenje u seoskoj/varoškoj sredini. Predstava afirmira pravo pojedinca da slijedi svoj odabir. Etnografsku vrijednost nalazimo u dosljednom lokalnom govoru posebno kod starijih članova ansambla i ranije spomenutim sociološkim odrednicama koje donosi tekstualni predložak. Predstava bogata scenskim i redateljskim rješenjima iz kojih se vidi vrlo seriozan pristup autorske ekipe i produkcije predstave. Potrebno je dinamizirati pojedine prizore tako da im se da prirodni ritam scene, a ne da se scena događa u a priori postavljenoj dinamici koja koči razvoj partnerske igre.

Dramski studio „Dada“ Kazališne družine „Pinklec“ Čakovec: Kralj Lear, William Shakespeare/Ulrich Hub
Izvrstan odabir teksta i prilagodba koja omogućuje mladim glumcima i gledateljima ažurirano čitanje Shakespearea te približavanje klasične literature mladoj populaciji. Dramaturški točno i scenski opravdano čitanje djela koje prelazi kazališnu rampu i propituje teme koje je Shakespeare otvorio, a Ulrich Hub prepoznao. Ansambl predstava izvrsnih pojedinaca među kojima se posebno istaknula glavna ženska protagonistica Asja Vidović. Scenski pokret, govor, neutralni kostim i scenografski minimalizam donose scenski zaokruženu glumačku predstavu u kojoj su glumac i njegova kreacija u središtu. Pohvala voditelju za pedagoški pristup i glumački rad s mladimA. Potrebno je prvotno uspostavljeni kod igre sprovesti i u drugom dijelu predstave.

Klub kulture „Libuša“, Ljubuški (BiH): Mrginji su u glavi, Vesna Rakić/Jelena Primorac
Hit predstava koja finom samoironijom veseli gledatelje. Izvrsno korišten govor, lokalno narječje je konsekventno provođeno te je poticalo glumce na igru. Pohvala za dobro skrojen tekst i inventivna redateljska rješenja. Nekoliko izvrsnih uloga, ali treba poraditi na ujednačenosti igre svih aktera. Pad ritma treba riješiti motivacijama odnosno određenijim glumačkim unutarnjim namjerama i boljim scenskim rješenjima za koje smo vidjeli da postoji velika energija i entuzijazam.