Javni poziv amaterskim kazalištima, kazališnim udrugama i skupinama u Hrvatskoj i inozemstvu za 31. RETKOVAČKE SUSRETE KAZALIŠNIH AMATERA u Vukovarsko-srijemskoj županiji!

JAVNI POZIV AMATERSKIM KAZALIŠTIMA, KAZALIŠNIM UDRUGAMA i SKUPINAMA u Hrvatskoj i inozemstvu za
31. RETKOVAČKE SUSRETE KAZALIŠNIH AMATERA u VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI
 

Ni jedan medij – govorio je glumac Josip Genda – ne može pružiti veće zadovoljstvo od neposrednoga kontakta glumca,
živoga čovjeka i publike u gledalištu
.

Dragi kazališni entuzijasti!
S osobitom radošću objavljujem Javni poziv svim zainteresiranim amaterskim kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu da se ispunjenom prijavnicom na priloženome obrascu prijave u izbor (selekciju) predstava 31. Retkovačkih susreta kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji će započeti prvoga vikenda mjeseca ožujka u Retkovcima.
Trajanje će Susreta i završnu večer odrediti broj izabranih predstava u službeni natjecateljski program. Sve predstave u službenome će se natjecateljskome programu igrati svakoga vikenda petkom, subotom i nedjeljom s početkom u 20.00 sati u novoobnovljenoj kazališnoj dvorani Doma kulture u Retkovcima, koja će to tada modernoga izgleda, u novome ruhu i tehnički iznimno opremljena, na daskama koje život znače, dočekati mnoge kazalištarce i vjernu publiku retkovačkih kazališnih susreta.

Rok prijava za izbor (selekciju) predstava je od 11. do 20. siječnja 2020. godine.
Sukladno članku 4. Pravila o organizaciji manifestacije prijava je valjana uz dostavu pravilno i čitko ispunjene prijavnice. Prijavnicu isključivo ispuniti putem računala i dostaviti u word dokumentu na adresu elektroničke pošte kazaliste.mika.retkovci@gmail.com
PRIJAVNICU i PRAVILA O ORGANIZACIJI MANIFESTACIJE: RETKOVAČKI SUSRETI KAZALIŠNIH AMATERA možete zatražiti putem adrese elktroničke pošte: kazaliste.mika.retkovci@gmail.com

Svako prijavljeno kazalište ili kazališna skupina dužna je izborniku (selektoru) u roku od 11. do 20. siječnja 2020. godine dostaviti video snimku temeljem koje će izbornik (selektor) donijeti odluku.
Video snimku možete dostaviti zajedno s ispunjenom prijavnicom putem gore navedene adrese elektroničke pošte (link na kojemu se predstava može pogledati) ili DVD snimak predstave poštom na adresu: Kazalište „Mika Živković“, Matije Gupca 7, 322 82 Retkovci.

Ovogodišnja izbornica (selektorica) odlukom je Organizacijskoga odbora Susreta Selena Andrić, akademska glumica i umjetnička suradnica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.
Izbornica (selektorica) dužna je pogledati sve prijavljene predstave te donijeti konačnu odluku. Najbolje predstave prema odluci izbornice (selektorice) sudjeluju u službenome natjecateljskom programu 31. Retkovačkih susreta kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Izbornica (selektorica) može odabrati najviše 11 predstava za službeni natjecateljski program.

Predstave u službenome natjecateljskom programu pratit će i vrednovati stručno Prosudbeno povjerenstvo. Odlukom Organizacijskoga odbora Susreta Prosudbeno će povjerenstvo na 31. Retkovačkim susretima kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji činiti: Petra Bernarda Blašković, članica glumačkoga ansambla HNK-a u Osijeku i ravnateljica drame HNK-a u Osijeku, Alen Biskupović, teatrolog, kazališni kritičar i docent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i Vjekoslav Janković, prvak drame HNK-a u Osijeku i izvanredni profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.
Sukladno članku 14. Pravila o organizaciji manifestacije Organizacijski odbor imenuje Selenu Andrić zamjenicom člana Prosudbenoga povjerenstva koja će u slučaju službene spriječenosti ili odsutnosti zamijeniti nekoga od članova Povjerenstva.
Organizacijski odbor zadržava pravo imenovanja novoga člana Povjerenstva u slučaju iznenadne spriječenosti sudjelovanja u radu nekoga od već imenovanih članova Prosudbenoga povjerenstva o čemu će kazališta i kazališne skupine u službenome natjecateljskom programu Susreta biti obaviješteni pravovremeno.

Kazalište „Mika Živković“ izabranim kazalištima i kazališnim skupinama u službeni natjecateljski program Susreta osigurava podmirenje sljedećih troškova:
- okrjepu i domjenak sudionicima Susreta nakon odigrane predstave,
- kazalištima i kazališnim skupinama iz udaljenijih krajeva Hrvatske ili inozemstva podmirenje troškova smještaja.

Kazalište „Mika Živković“ ne osigurava podmirenje putnih troškova kazalištima u službenome natjecateljskom programu Susreta.

Ostala pravila Retkovačkih susreta kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji nalaze se u privitku javnoga poziva te ih možete detaljno analizirati i proučiti.

Dragi kazalištarci!
Veselimo se vašim prijavama u izbor najuspješnijih predstava koje će pokazati svu raskoš amaterske kazališne produkcije na 31. Retkovačkim susretima kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

S osobitim poštovanjem,

Umjetnički ravnatelj 31. Retkovačkih susreta kazališnih amatera u VSŽ
Marko Sabljaković, mag. educ. croat.

 

PRAVILA O ORGANIZACIJI MANIFESTACIJE
RETKOVAČKI SUSRETI KAZALIŠNIH AMATERA U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI
 
Članak 1.
Puni naziv manifestacije glasi RETKOVAČKI SUSRETI KAZALIŠNIH AMATERA U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI, a svake se godine ispred naziva dodaje redni broj manifestacije. Skraćeni naziv je RETKOVAČKI SUSRETI KAZALIŠNIH AMATERA. Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji nastavak su kontinuiranoga održavanja negdašnjih Susreta dramskih amatera Općine Vinkovci, koji su posljednji put održani 1990. godine u Retkovcima, zatim četiri održane Smotre kazališnih amatera Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima od 2004. do 2008. godine. Od 2008. godine na radost kazališne publike Susreti se ponovno održavaju u Retkovcima. Do 2011. godine imali su županijski natjecateljski karakter, odnosno u Retkovcima se izabirala najuspješnija predstava koja na državnom Festivalu hrvatskih kazališnih amatera predstavlja Vukovarsko-srijemsku županiju. Godine 2012. Susreti prerastaju u isključivo i samo retkovačku kazališnu smotru bez selektiranja za državni festival, ali s ciljem nagrađivanja i ocjenjivanja uradaka kazališnih amatera iz Hrvatske i inozemstva. Godine 2011. Upravni odbor odlučuje uz naziv manifestacije Susreti dramskih amatera Vukovarsko-srijemske županije dodati i naziv Smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji da bi 2012. godine manifestacija u potpunosti promijenila naziv u Smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Godine 2018. Upravni odbor odlučuje manifestaciji vratiti prvi i izvorni naziv, ali i nadalje zadržati županijski značaj pa donosi odluku o promjeni naziva u: Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Članak 2.
Zadaća Retkovačkih susreta kazališnih amatera je da stimulativno djeluju na razvoj kazališnog amaterizma usmjerenog prema razvoju kulture publike i pojedinaca u svrhu boljeg shvaćanja amaterskog izričaja kazališnih udruga. Susreti prikazuju najkvalitetnija kazališna ostvarenja svih poetika koje njeguju kazališne družine: klasičnog, pučkog, plesnog, alternativnog teatra kao i drugih vrsta kazališnog izričaja. Kako na Retkovačke kazališne susrete dolaze kazališne družine iz cijele Republike Hrvatske, ali i inozemstva, oni pridonose razvoju kazališne kulture na nacionalnoj razini. Najbolji doprinos međusobno je povezivanje i upoznavanje načina rada drugih kazališnih sredina te afirmacija kazališne umjetnosti u svim područjima društvenog djelovanja.

Članak 3.
Retkovački susreti kazališnih amatera održavaju se svake godine u Retkovcima u organizaciji Općine Ivankovo i Kazališta „Mika Živković“ – Retkovci. Općina Ivankovo ujedno je i generalni pokrovitelj Susreta, a oni se mogu organizirati i pod visokim pokroviteljstvom institucija Predsjednika Republike Hrvatske ili Predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Susreti započinju u mjesecu veljači, a rok za održavanje selekcija, odnosno izbora natjecateljskih predstava svake godine određuje Umjetnički ravnatelj Susreta i objavljuje ga u pozivu za prijave.
 
Članak 4.
Do kraja godine koja prethodi održavanju Retkovačkih susreta kazališnih amatera izabrani Umjetnički ravnatelj upućuje javni poziv svim zainteresiranim kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu, da se ispunjenom prijavnicom na priloženom obrascu prijave u selekciju u roku kojega određuje Umjetnički ravnatelj. Prijava je valjana uz dostavu pravilno i čitko ispunjene prijavnice. Svako prijavljeno kazalište ili kazališna skupina dužna je selektoru omogućiti javnu izvedbu prijavljene predstave ili dostaviti video snimku temeljem koje će selektor donijeti odluku u roku kojega odredi Umjetnički ravnatelj.
 
Članak 5.
Amaterske predstave u kojima glume profesionalni glumci ne ulaze u konkurenciju za nastup na Retkovačkim kazališnim susretima. Predstave u kojima sudjeluju drugi profesionalni kazališni umjetnici (redatelji, scenografi, kostimografi, autori glazbe i sl.) mogu biti birane za nastup na Susretima i konkurirati za nagrade, ali ti umjetnici ne mogu dobiti nagradu za svoj profesionalni angažman u predstavi (npr. profesionalni redatelj ili profesionalni glumac za režiju, profesionalni scenograf za scenografiju i sl.).
Profesionalnim umjetnicima smatraju se: - osobe koje studiraju ili su završile profesionalnu naobrazbu za svoje zanimanje, - osobe stalno zaposlene u profesionalnim kazalištima, - osobe koje imaju status i članstvo u profesionalnoj udruzi.

 
Članak 6.
Program Retkovačkih susreta kazališnih amatera utvrđuju Umjetnički ravnatelj, Organizacijski odbor Susreta i selektor koji izabire najbolje predstave od svih prijavljenih tijekom objavljenog javnog poziva. Prva večer Susreta ceremonija je svečanog otvaranja, a nakon uvodnih i pozdravnih govora slijedi predstava retkovačkog kazališta „Mika Živković“ - domaćina i organizatora, koja nije u konkurenciji za nagrade. Svaki dan održavanja Susreta programski je vezan za gostujuće kazalište te je cjelodnevni program posvećen samo njima. Posljednji dan Susreta posvećen je gostujućem kazalištu ili pak akademskom glumcu-gostu kao i prezentaciji mjesta, općine i županije. Sve predstave na Susretima osim predstave domaćina i gostujućeg profesionalnog ansambla ili predstave akademskog glumca su u konkurenciji za nagrade, koje se dodjeljuju u završnici programa svečanog zatvaranja.

Članak 7.
Odlukom Prosudbenog povjerenstva na Susretima se dodjeljuju sljedeće nagrade:
1. nagrada za najbolju predstavu,
2. nagrada za najbolju režiju,
3. nagrada za najbolju scenografiju,
4. nagrada za najbolju kostimografiju,
5. nagrada za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu teksta,
6. nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu,
7. nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu,
8. nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu,
9. nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu i
10. nagrada za njegovanje kulturne baštine.

Prosudbeno povjerenstvo također dodjeljuje diplome za najuspješnija glumačka ostvarenja iz svake predstave (broj nagrada ovisi o broju odigranih predstava u konkurenciji, a Prosudbeno povjerenstvo može ili ne mora nagraditi ansambl ili pojedinca u predstavi).
Odlukom Prosudbenog povjerenstva mogu se dodijeliti posebna priznanja ili pohvale za određena postignuća koja nisu obuhvaćena gore spomenutim nagradama.
Publika također izabire najbolju predstavu tako što joj se svaku večer dodijeli ukupno stotinu glasačkih listića te se nakon svake predstave, koja je u konkurenciji za nagrade, javno obznanjuje ocjena, a na kraju Susreta predstava s najvećom ocjenom biva nagrađenom.
Odlukom Umjetničkog ravnatelja ili Organizacijskog odbora posebnom pohvalom, odnosno priznanjem može se nagraditi pojedino kazalište, ansambl predstave ili zasluženi pojedinac neke predstave.
Odlukom Organizacijskog odbora, a na prijedlog Umjetničkog ravnatelja, može se dodijeliti posebno priznanje za izniman doprinos i pomoć u razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma Vukovarsko–srijemske županije (priznanje se dodjeljuje pojedincu, kazališnoj ili kulturnoj družini, instituciji i sl.) Umjetnički ravnatelj i Organizacijski odbor dodjeljuju posebno priznanje najvjernijem gledatelju ili više njih. Uvjet za dodjelu nagrade jest praćenje svih predstava i događanja u okviru službenog programa Susreta.


 
Članak 8.
Tijela Retkovačkih susreta kazališnih amatera su:
1. Umjetnički ravnatelj
2. Organizacijski odbor
3. Selektor
4. Radni odbor kojeg čine:
a) Programsko vijeće i
b) Prosudbeno povjerenstvo.

 
Članak 9.
Umjetnički ravnatelj bira se iz redova Kazališta „Mika Živković“ – Retkovci kao idejnog začetnika i organizatora. Predlažu ga i izabiru članovi Upravnog odbora kazališta na svojoj sjednici u godini koja prethodi održavanju Susreta.
Prava i obveze Umjetničkog ravnatelja:
- odgovoran je za provedbu svih pripremnih poslova vezanih uz Susrete kazališnih amatera,
- predlaže i odabire zajedno s Upravnim odborom Kazališta „Mika Živković“ imenovanja članova tijela Susreta,
- organiziranje uvjeta rada svih odbora,
- upućuje javni poziv svim zainteresiranim kazalištima za selekciju i odabir predstava u službeni program,
- upućuje poziv za prihvaćanjem visokog pokroviteljstva Susreta i to instituciji Predsjednika Republike Hrvatske ili Predsjednika Vlade Republike Hrvatske,
- suradnja i dogovaranje s izvorima financiranja, sponzorima i drugim suradnicima radi osiguranja sredstava potrebnih za uspješnu provedbu Retkovačkih susreta kazališnih amatera te da njima odgovorno rukovodi, a financijsko izvješće podnosi nadležnim institucijama, Organizacijskom odboru i Upravnom odboru Kazališta „Mika Živković“,
- skrbi o tiskanju promidžbenih materijala, izradi nagrada i svega ostalog vezano za medijsku prezentaciju programa Susreta,
- ostvaruje suradnju s medijima javnog priopćavanja,
- usko surađuje sa svima koji kroz odbore sudjeluju u realizaciji i organizaciji programa Retkovačkih susreta kazališnih amatera.

 
Članak 10.
Organizacijski odbor čine predstavnici lokalne, regionalne i područne samouprave i druge osobe koje svojom materijalnom i organizacijskom pomoći pridonose realizaciji programa Susreta. Organizacijski odbor broji 9 članova. Članove odbora predlaže Umjetnički ravnatelj, a imenuje ih Upravni odbor Kazališta „Mika Živković“ – Retkovci na svojoj sjednici u godini koja prethodi održavanju Susreta. Prijedlog Umjetničkog ravnatelja mora biti usuglašen s načelnikom, odnosno odgovornom osobom Općine Ivankovo kao suorganizatorom manifestacije. U Organizacijski odbor po svojoj funkciji ulaze predsjednik i dopredsjednik Kazališta „Mika Živković“. Organizacijski odbor razmatra i usvaja izvješća Umjetničkog ravnatelja i radnih tijela Susreta te ocjenjuje uspješnost realizacije Retkovačkih susreta kazališnih amatera. Predsjednik Organizacijskog odbora po svojoj je funkciji odgovorna osoba Općine Ivankovo, odnosno načelnik Općine, koja je suorganizator manifestacije. Predsjednik Organizacijskog odbora zadužen je za protokolarne susrete s predstavnicima gostujućih kazališta te brine o financijskom i programskom izvršenju Susreta u suradnji s Umjetničkim ravnateljem.
 
Članak 11.
Selektor Susreta je osoba koju izabire Organizacijski odbor na prijedlog Umjetničkog ravnatelja. Selektor je dužan, u roku kojeg je odredio Umjetnički ravnatelj, pogledati sve prijavljene predstave. Selektor može prijavljene predstave pogledati i na video snimci te donijeti konačnu odluku. Najbolje predstave prema odluci selektora sudjeluju u službenom, natjecateljskom programu Retkovačkih susreta kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nakon odabira najboljih predstava, selektor je dužan podnijeti pisano izvješće Umjetničkom ravnatelju i Organizacijskom odboru, koji o istome daju svoje mišljenje, ali odluku selektora ne mogu mijenjati. Selektor je u svom odabiru i radu neovisan te se na njegove odluke ne može utjecati. Umjetnici, koji sudjeluju u stvaranju predstave koja konkurira za nastup na Susretima, ne mogu biti birani za selektora Susreta niti mogu biti članovi Prosudbenog povjerenstva.
 
Članak 12.
Radni odbor čine članovi Programskog vijeća i Prosudbenog povjerenstva koji su zaduženi za ostvarenje i realizaciju programa Susreta. Radni odbor osigurava tehničke preduvjete za odigravanje predstava, ugostiteljske potrebe gostiju te svih drugih uvjeta za rad tijela Susreta.
 
Članak 13.
Programsko vijeće čine članovi Upravnog odbora Kazališta „Mika Živković“ i druge osobe usko vezane za ostvarenje i realizaciju programa Susreta. Programsko vijeće ima zadaću provoditi sve odluke Umjetničkog ravnatelja i Organizacijskog odbora te skrbiti o što kvalitetnijoj programskoj realizaciji Susreta.
 
Članak 14.
Prosudbeno povjerenstvo broji tri člana koje imenuje Organizacijski odbor na prijedlog Umjetničkog ravnatelja. Članovi Prosudbenog povjerenstva između sebe biraju predsjednika Povjerenstva. Zadaća svakog člana Prosudbenog povjerenstva je da prati sve predstave tijekom Susreta, vodi razgovore o predstavama na okruglim stolovima, donosi pisane i obrazložene odluke o ocjenama povjerenstva i nagradama te surađuje s Umjetničkim ravnateljem, Organizacijskim odborom i Programskim vijećem Susreta. Predsjednik Prosudbenog povjerenstva dužan je nakon svake odgledane predstave Umjetničkom ravnatelju i drugim tijelima Susreta dostaviti pisano izvješće. Nužno, na prijedlog Umjetničkog ravnatelja, Organizacijski odbor može donijeti odluku o imenovanju zamjenika člana Prosudbenog povjerenstva koji će u slučaju službene spriječenosti ili odsutnosti zamijeniti nekog od članova povjerenstva. Zamjenik člana dužan je provoditi sve zadaće povjerenstva opisane u ovome članku.
 
Članak 15.
Urednika/e Biltena Retkovačkih susreta kazališnih amatera, na prijedlog Umjetničkog ravnatelja, može imenovati Organizacijski odbor Susreta. Zadaća urednika Biltena je da organizira/ju praćenje i bilježenje razgovora o predstavama, da priprema/ju izvatke i sažetke za objavljivanje u biltenu, da radi/e intervjue sa sudionicima, gostima i posjetiteljima, da usmjerava/ju suradnike na pripremu priloga o relevantnim zbivanjima i temama na Susretima i oko njih, te da surađuje/u sa sredstvima javnog priopćavanja.

Članak 16.
Kazalište „Mika Živković“ – Retkovci osigurava podmirenje sljedećih troškova:
- promidžbenih materijala (programska knjižica, plakat, pozivnica, bilten i sl.), izradu nagrada i svega ostalog vezano za medijsku prezentaciju programa Susreta,
- okrjepu i domjenak sudionicima Susreta nakon odigrane predstave,
- autorske honorare, putne troškove i troškove smještaja selektora kao i članova Prosudbenog povjerenstva,
- troškove honorara djelatnicima koji su pomagali u ostvarenju Susreta,
- kazališnim skupinama iz udaljenijih krajeva RH ili inozemstva podmirenje troškova smještaja.

 
Članak 17.
Sredstva za održavanje Retkovačkih susreta kazališnih amatera osiguravaju se iz proračuna Općine Ivankovo kao generalnog pokrovitelja, Vukovarsko-srijemske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske te drugih sponzora i donatora.

Ova pravila stupaju na snagu danom donošenja, a prethodno ih je potrebno usuglasiti s organizatorima Susreta – Općinom Ivankovo, odnosno načelnikom Općine kao odgovornom osobom, a potom usvojiti na sjednici Upravnog odbora Kazališta „Mika Živković“ – Retkovci.

Retkovci, 2. prosinca 2019. godine

Predsjednik Kazališta „Mika Živković“ - Retkovci
Marko Sabljaković, mag. educ. croat.