Kazalište “Mika Živković” predstavom “Biser-Kata” otvorilo kazališni festival u Županji

Gradonačelnik Županje Davor Miličević otvorio je u subotu, 5. listopada 2019. godine 12. Festival amaterskoga kazališnog stvaralaštva međunarodnog karaktera, koji se već tradicionalno u listopadu održava u organizaciji Gradskoga amaterskog kazališta Županja (GAK). Čestitao je GAK-u na odličnoj kazališnoj sezoni i velikome uspjehu na završnici 59. Festivala hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama, gdje je s predstavom Miris Jorgovana predstavljalo Vukovarsko-srijemsku županiju.
Redatelj predstave Marko Sabljaković izabran je za najboljeg redatelja u državi, a Županjci su osvojili i nominacije za najbolju glavnu mušku ulogu (Dejan Pejić), za najbolji novi dramski tekst (Snježana Puljić) i za njegovanje kulturne baštine. Time su Županjci iznova potvrdili da su u samome vrhu kazališnoga amaterizma u Hrvatskoj. Nazočne je pozdravila predsjednica GAK-a Snježana Puljić.
- Svake godine tijekom listopada u Županju nastojimo dovesti neko drugo kazalište i predstaviti ga našoj publici, no nekakva konstanta bez koje ne možemo naši su dragi gosti iz Retkovaca, iz Kazališta „Mika Živković“, koji će svojom novom odličnom predstavom Biser-Kata i otvoriti naš festival – kazala je. Puljić je zahvalila svim članovima GAK-a, glumcima, popratnom osoblju, roditeljima malih kazalištaraca, Gradu Županja, Ministarstvu kulture, Županiji…, a velike zahvale uputila je redatelju Marku Sabljakoviću. Festival će trajati sve do kraja listopada, a Županjci će moći uživati u sjajnim kazališnim uratcima.
- Imali smo posebno zadovoljstvo otvoriti 12. Međunarodni festival amaterskoga kazališnog stvaralaštva u Županji. Veliku zahvalu upućujem predsjednici Gradskoga amaterskog kazališta u Županji gđi Snježani Puljić i njezinim članovima GAK-a koji su nas pozvali i sjajno ugostili u svome gradu. Dakako, neizmjerna i srdačna zahvala odlazi divnoj županjskoj publici koja je gotovo nečujno pratila svaku scenu drame Biser-Kata nastale prema istoimenoj pripovijetci Josipa Kozarca kojoj potpisujem dramatizaciju teksta i režiju. Odličan glumački ansambl retkovačkoga kazališta opravdao je očekivanja publike i zaslužio gromoglasan i topao pljesak županjske publike. Hvala vam, dragi Županjci, dragi GAK-ovci, što ste nas ponovno ugostili na obostranu radost. Bilo je divno provesti s vama prekrasnu kazališnu večer. Nadamo se da će naše prijateljstvo, suradnja i kazališna čarolija potrajati još mnogo, mnogo godina. Veselimo se novim susretima! - kazao je predsjednik retkovačkoga kazališta i redatelj predstave Marko Sabljaković.