Marko Sabljaković: Vjerujem u neuništivost kreativnoga zanosa, razgovor za Novosti

Razgovor za Vinkovački list i web portal novosti.hr

Razgovarala: Aneta Pšihistal
Objavljeno: 24. travnja 2020. godine

Epidemija koronavirusa na najneugodniji način odrazila se na rad Kazališta “Mika Živković”, Retkovci prekinuvši Susrete kazališnih amatera, ali i rad na novoj predstavi. O aktivnostima i promišljanjima u ovoj nesvakidašnjoj situaciji razgovarali smo s predsjednikom Kazališta Markom Sabljakovićem

Ovogodišnji 31. Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji zbog poznatih okolnosti prekinuti su 11. ožujka. “Odluku lokalnoga Stožera civilne zaštite prihvatili smo znajući kako zdravstvena sigurnost sudionika Susreta i publike postaje ugroženom. Nismo tada niti slutili kako će svjetska pandemija uzorkovana pojavom koronavirusa za nekoliko dana postati tema koja nas neprestano okupira zabrinjavajući nas. Ipak, iako trenutna situacija zahtijeva iznimnu osobnu samosvijest, volju i odlučnost, nada i optimizam snažni su”, ističe Marko Sabljaković.
Tako je, unatoč, okolnostima, snažan i kazališni entuzijazam, ističe naš sugovornik citirajući misli nacionalnoga prvaka drame HNK u Zagrebu Siniše Popovića uz ovogodišnji Svjetski dan kazališta: “…Moramo vjerovati u kazalište. Svi mi koji ga stvaramo. Moramo ustrajati u toj vjeri. To nam je poslanje. Gubeći sve više bitke za ljudsko dostojanstvo na pozornici stvarnog života postajemo sve odgovorniji za onaj koji stvaramo na ovoj imaginarnoj, duhovnoj… Ne dopustimo nikad da kazalište prestane biti mjesto susreta i spoznaje…”

Kolektivna izolacija i pozivanje na ostanak u domovima ponukala je i kazalištarce na komunikaciju putem društvenih mreža. “Koliko god kudili čovjekovu otuđenost pojavom suvremene tehnologije i internetskih komunikacija toliko je tijekom minulih tjedana ljudima omogućila povezanost. S glumcima retkovačkoga kazališta „Mika Živković“ gotovo svakodnevno sam u kontaktu putem zajedničke facebook grupe. Marljivo smo i intenzivno početkom godine radili na novoj predstavi Gospodsko dijete autora Kalmana Mesarića kojoj potpisujem režiju i dramaturšku prilagodbu teksta. Zaustavila je pandemija i naše probe što nas je posebno rastužilo”, ističe naš sugovornik. I dok planirane premijere, koja je trebala biti odigrana upravo ovih dana, nažalost nema, retkovački kazalištarci omogućili su publici, koja ih vjerno prati, gledanje predstava Klupko i Blatne duše putem youtube kanala. Također, svakodnevno objavljuju na društvenim mrežama kazališne zanimljivosti poput rubrika Kazališni zapisi i Kazališni razgovori. Našem sugovorniku ostani doma vrijeme, između ostaloga, omogućilo da se još više posveti čitanju i kreativnom stvaralaštvu. Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije, gdje je stručni suradnik, i Organizacijski odbor Vinkovačkih jeseni, povjerili su mu pisanje scenarija i režiju svečanosti otvorenja 55. Vinkovačkih jeseni, pa ga ovih dana i tjedana zaokuplja upravo završna doradba scenarija i razgovori sa sudionicima otvorenja.

“Dužni smo poštovati sve epidemiološke mjere jer to će u konačnici utjecati i na održavanje ove najznačajnije hrvatske tradicijske manifestacije. Nadajmo se kako će kulturne aktivnosti i manifestacije uskoro zaživjeti na radost mnogih kulturnih djelatnika i entuzijasta kojima se naša županija ponosi. Neizmjerno se radujem povratku poslovnim aktivnostima usmjerenima kulturnom doprinosu te kazališnoj stvaralačkoj i kreativnoj energiji”, ističe Marko Sabljaković uz poruku: “Ostanimo snažni duhom, ispunjeni optimizmom i vjerom! Zajednički moramo ustrajati! Želim vjerovati kako će ova bitka okončati razumnijim, poštenijim i ljepšim životom”.

Otkazani program neće se nastavljati, u fokusu je organizacija 32. Susreta
“Organizacijski odbor 31. Retkovačkih susreta kazališnih amatera odlučio je da se otkazani program neće nastavljati naknadno, nego ćemo se usredotočiti na organizaciju 32. Susreta nadajući se sigurnijoj zdravstvenoj situaciji. Kako moj kreativni duh ne jenjava niti u ovakovim prilikama vrlo predano promišljam i o budućim kazališnim aktivnostima, autorskim radovima, novim predstavama… jer, kazališna je ljubav neiscrpna, a stvaralački zanos i entuzijazam neuništivi su!”, ističe Marko Sabljaković.