Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2394 of /home2/kazalist/public_html/includes/menu.inc).

Matej Delaš: Sjetite se da ste đubre i da ćete se u đubre pretvoriti!

 
Sjetite se da ste đubre i da ćete se u đubre pretvoriti!

Reći će, poštovana Čitateljice i poštovani Čitatelju, više puta imenovan i bradat glumac retkovačkoga kazališta kako bi vas uveo u više nego jednosatnu priču. Ne bih rekao da je svima jasno što se vidjelo na dvadeset sedmoj završnoj večeri Smotre kazališnoga stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ne samo zato što su neki poput mene najprije prosudili kako su imali i lakše predstave za takozvanu raščlambu, nego i zato što u očekivanju humorističnih komada, pa i u njihovu uživanju, promakne važnost impliciranoga ili pretpostavljenoga na pozornici gdje profesionalni i amaterski glumci definitivno zaslužuju zatvor. Je li to onaj zatvor koji se zasluži zbog loše glume tijekom života na kazališnim daskama ili je to tek ona metafora, naravno, za nametljive prosudbe donesene na temelju javnoga mišljenja (iako javno mišljenje ne postoji pa se rabi onaj izraz mnijenje) koje umjetnički rad, napose slabo plaćen ili nedovoljno vidljiv, redovito svrstava u ladice?


Sam je redatelj brutalniji pa misli da su Kostadinka, Areta i Otokar, zajedno sa svim onim amaterskim glumcima, zaslužili biti iza rešetaka jer cijeloga su života bili neuspjeli glumci, no ja bih se uhvatio za misao kako je tu tek prikazao prosudbu javnosti iako, opet kažem, javnost ne može dati prosudbu. Ako može biti dorasla dati prosudbu o tome kako nešto ne valja, zašto si ne priznaje da zapravo niti za Mustafu Nadarevića vjerojatno ne bi znala da nije bilo one bosanske verzije valjda izvorno irske licence o djedu, ocu i sinu u nekoj od sarajevskih ulica, u improviziranome glazbenom studiju uz lokal i ponekada u onoj poznatoj sarajevskoj pivnici? Istina, nije lako razlikovati kulturu od onoga što ona nije, pogotovo otkada su ju počeli razmnožavati čak i operirani od kulture, da se ne izrazim drugačije. Večer je, napominjem, obilovala optužbama na račun glumaca, profesionalnih i amaterskih, šibalo ih se pitanjima o poluprofesionalnome putu, o godinama života na kazališnim daskama koje nisu donijele ništa drugo osim donesenih godina života na još kazališnih dasaka, o pogrešnim koracima na putu prema nedostižnomu uspjehu te o tome što misle o kazališnome amaterizmu. Gluma loše glume prikazana je u njihovim monolozima, pa i u pitanjima koja su im postavljena, a tri ročišta željela su iznijeti glumca, neuspio kazališni život pred publiku da prosudi koliko je taj rad vrijedio.
 

Ne bih rekao da je svima jasno što se vidjelo, ali i ne mora biti jer se umjetnost plasira za različite publike, a kao gledateljice i gledatelji imamo potpuno pravo uživati kako želimo. Nije svima jasno, ne samo zato što je tek u očekivanju humora Areta nasmijala koliko i Otokar, već i zato što cilj nije bio nasmijati publiku (što se može vidjeti cijeneći Kostadinkin rad) koliko, na jedan simpatičan, neobičan, vjerojatno i ranije viđen način suđenja omiljenima, predstaviti one koji se cijeli život trude dok javnost, više ili manje kulturna, vrijednost zna prosuditi tek nakon nekih tuđih prosudaba. Pa, poštovana Gledateljice i poštovani Gledatelju, bit će vam lakše suditi stavite li se u ulogu dvoje tužitelja na daskama i pokušate ozbiljno shvatiti svoju ulogu aktivnoga, a ne pasivnoga sudionika, time i člana publike.
 
Matej Delaš

PROSUDBENO POVJERENSTVO: 
Selena Andrić, akademska glumica-lutkarica, asistenstica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku
Izv. prof. art. Mira Perić, akademska glumica i profesorica na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku
Ivana Petričević, profesorica Hrvatskoga jezika i književnosti
Katica Štefančić, glumica Kazališta "Mika Živković", Retkovci

Najbolja predstava prema odluci Povjerenstva:
"Pravo i pravica", Zelinsko amatersko kazalište

Najbolje predstave prema ocjeni publike:
"Pidžama za šestero", Gradsko kazalište "Đurđevac"
"Promaja", Dramska skupina "Babe"

Najbolja kostimografija:
Svetlana Simić, Ljiljana Jovičić, Ilijana Oreščanin i Dragana Drljača, predstava ''Cigani'' Pozorišta ''Branislav Nušić'' Šid

Najbolja scenografija:
Gradsko kazalište ''Đurđevac'', predstava ''Pidžama za šestero''.

Najbolja režija:
Otokar Levaj, predstava ''Stranka ljubavi'' Gradskog teatra ''Mali princ'' Omiš.

Najbolja muška uloga:
Ante Rakocija, predstava "Promaja" Dramske skupine "Babe" Slunj

Najbolja ženska uloga:
Dora Trogrlić, predstava "Pidžama za šestero" Gradskoga kazališta "Đurđevac"

Najvjernija gledateljica: Sandra Šokčević

Posebno priznanje za izniman doprinos razvoju kazališnoga amaterizma Vukovarsko-srijemske županije:
Stjepan Đurković i Nevenka Ferinac, Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije