Najava 31. Retkovačkih susreta kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Ni jedan medij – govorio je glumac Josip Genda – ne može pružiti veće zadovoljstvo od neposrednoga kontakta glumca, živoga čovjeka i publike u gledalištu.

Od 6. do 22. ožujka 2020. godine mještane će Retkovaca ispuniti posebna vedrina i živost kazališnoga amaterizma na 31. Retkovačkim susretima kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje organiziraju Općina Ivankovo i Kazalište "Mika Živković", Retkovci.

Zadaća je Retkovačkih susreta kazališnih amatera poticajno djelovanje na razvoj kazališnoga amaterizma usmjerenoga prema razvoju kulture publike i pojedinaca u svrhu boljega shvaćanja amaterskoga izričaja kazališnih udruga. Susreti prikazuju najkvalitetnija kazališna ostvarenja svih poetika koje njeguju kazališne družine: klasičnoga, pučkoga, plesnoga, alternativnoga teatra kao i drugih vrsta kazališnoga izričaja. Kako na Retkovačke kazališne susrete dolaze kazališne družine iz cijele Republike Hrvatske, ali i inozemstva, oni pridonose razvoju kazališne kulture na nacionalnoj razini. Najbolji doprinos međusobno je povezivanje i upoznavanje načina rada drugih kazališnih sredina te afirmacija kazališne umjetnosti u svim područjima društvenoga djelovanja.

Upravni odbor Kazališta „Mika Živković“ na svojoj sjednici održanoj dana 2. studenoga 2018. godine donio je jednoglasnu Odluku o promjeni naziva kazališne manifestacije u Retkovcima koja je do sada nosila naziv: Smotra kazališnoga stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Promjenom naziva odajemo poštovanje prvim osnivačima manifestacije davne 1975. godine naglašavajući važnost susreta u njezinu nazivu. Značenje riječi susret ima osobitu simboliku. Isticanjem pridjeva retkovački naglašavamo značaj mjesta održavanja manifestacije, a Retkovci su danas sinonimom kazališnih okupljanja i susretanja, odnosno najznačajnija, najposjećenija i programom najbogatija manifestacija kazališnih amatera u Slavoniji i Baranji, pa i cijeloj Hrvatskoj. Naglašavanjem u nazivu kako se manifestacija održava u Vukovarsko-srijemskoj županiji ističe se njezina značajnost teritorijalnoga područja županije na istoku Hrvatske. Novi naziv manifestacije zasigurno će vrlo brzo zaživjeti kao promišljena i hvalevrijedna odluka organizatora.

Na 31. Retkovačkim susretima kazališnih amatera odlukom izbornice Selene Andrić, akademske glumice i umjetničke suradnice na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, bit će odigrano 10 kazališnih predstava i 1 monokomedija, a pozornicom će retkovačkoga Doma kulture kročiti 100 glumaca-amatera.
Kazališni susreti i ove godine međunarodnoga su karaktera, a predstave će osim kazališta iz Hrvatske odigrati i kazališta iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Osim kazališnih predstava u popratnomu će se programu održati predstavljanje knjige Glumačko sazrijevanje autorice Mire Perić, osječke glumice i profesorice na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

Sve predstave u službenome će se natjecateljskome programu igrati s početkom u 20.00 sati u novoobnovljenoj kazališnoj dvorani Doma kulture u Retkovcima, koja će to tada modernoga izgleda, u novome ruhu i tehnički iznimno opremljena, na daskama koje život znače, dočekati mnoge kazalištarce i vjernu publiku retkovačkih kazališnih susreta.

Predstave u službenome natjecateljskom programu pratit će i vrednovati stručno Prosudbeno povjerenstvo. Odlukom Organizacijskoga odbora Susreta Prosudbeno će povjerenstvo na 31. Retkovačkim susretima kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji činiti: Petra Bernarda Blašković, akademska glumica, članica glumačkoga ansambla HNK u Osijeku i ravnateljica drame HNK u Osijeku, Alen Biskupović, teatrolog, kazališni kritičar i docent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i Vjekoslav Janković, akademski glumac, prvak drame HNK-a u Osijeku i izvanredni profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.
Nakon svake predstave Prosudbeno će povjerenstvo održati okrugli stol s glumcima, redateljima i ostalim sudionicima predstava.
Organizacijski odbor imenovao je zamjene članova Prosudbenoga povjerenstva u slučaju službene spriječenosti ili odsutnosti, a to su:
Selena Andrić, akademska glumica i umjetnička suradnica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, Katica Šubarić, akademska glumica i docentica na katedri glume pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i Maja Lučić, akademska glumica.

Odlukom Prosudbenoga povjerenstva na Susretima se dodjeljuju sljedeće nagrade: nagrada za najbolju predstavu, nagrada za najbolju režiju, nagrada za najbolju scenografiju, nagrada za najbolju kostimografiju, nagrada za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu teksta, nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu, nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu, nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu, nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu i nagrada za njegovanje kulturne baštine.

Prosudbeno povjerenstvo također dodjeljuje diplome za najuspješnija glumačka ostvarenja iz svake predstave (broj nagrada ovisi o broju odigranih predstava u konkurenciji, a Prosudbeno povjerenstvo može ili ne mora nagraditi ansambl ili pojedinca u predstavi).
Odlukom Prosudbenoga povjerenstva mogu se dodijeliti posebna priznanja ili pohvale za određena postignuća koja nisu obuhvaćena spomenutim nagradama.

Publika izabire najbolju predstavu tako što joj se svaku večer dodijeli ukupno stotinu glasačkih listića te se nakon svake predstave, koja je u konkurenciji za nagrade, javno obznanjuje ocjena, a na kraju Susreta predstava s najvećom ocjenom biva nagrađenom.

Organizacijski odbor odlučio je ove godine posebno priznanje za izniman doprinos i pomoć u razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma Vukovarsko–srijemske županije dodijeliti gosp. Pavi Petričeviću iz Starih Mikanovaca, profesoru matematike u mirovini, dugogodišnjemu kulturnom djelatniku i nekadašnjemu voditelju i redatelju dramske družine u Starim Mikanovcima. Pavao Petričević dao je velik doprinos i poticaj razvoju kulturno-umjetničkoga amaterizma Vukovarsko-srijemske županije.

Umjetnički ravnatelj i Organizacijski odbor dodjeljuju posebno priznanje najvjernijem gledatelju ili više njih. Uvjet za dodjelu nagrade jest praćenje svih predstava i događanja u okviru službenog programa Susreta.

BESPLATNE karte za SVE PREDSTAVE s numeracijom sjedećega mjesta u kazališnoj dvorani, publika će moći rezervirati SVAKOGA DANA u vremenu od 12.00 do 14.00 sati na kontakt telefon koji će biti objavljen u programskim materijalima i na službenoj web adresi Kazališta te na

Retkovačko kazalište „Mika Živković“ nastoji biti prkosni borac u očuvanju jedinstvene kulturne tradicije na ponos žitelja Retkovaca i cijele Slavonije. Uvjereni smo da je pred nama novo vrijeme – vrijeme kazališnih izazova. Izazova koji potiču na još snažnije zajedništvo oplemenjujući čovjeka i zajednicu. A budućnost retkovačkih Susreta i nije ništa drugo nego prigoda da živimo svoj trenutak, pogledamo unaprijed i prisjetimo se onih koji su nekadašnje Susrete dramskih amatera započeli. Svako je prisjećanje na Susrete – kakvi su nekad bili i koji su njihovi dosezi danas – jedna mala svečanost.