Najava prvoga vikenda 31. Retkovačkih susreta kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji

PETAK, 6. ožujka 2020. godine

20.00 sati
SVEČANOST OTVORENJA

20.20 sati
GRADSKO AMATERSKO KAZALIŠTE, ŽUPANJA

Snježana Puljić: MIRIS JORGOVANA
(drama)

Režija: MARKO SABLJAKOVIĆ
Scenografija i kostimografija: REDATELJ i ANSAMBL
Izrada scenografije: JOSIP GRGIĆ
Svjetlo: DAMIR LORGER
Ton: KARLO MAROŠEVAC
Trajanje: 70 minuta 

Igraju: Mijo………………..……..… DEJAN PEJIĆ
Ljuba, Mijina majka………….……. SNJEŽANA PULJIĆ
Ljuba kao djevojka…………….… . LORENA FILIPOVIĆ
Grgo, Ljubin supružnik…………… FRANJO FRKETIĆ
Iva………………………………...... JOSIP GRGIĆ
Iva kao momak………………...….. DOMAGOJ JOSIPOVIĆ
Ljuba, Ivina kći……………..……… MIRJAM BLAŽEVIĆ

Priča prati dvije obitelji u slavonskome selu kasnih poslijeratnih godina 20. stoljeća koje je život isprepleo neočekivanom, nemilosrdnom sudbinom i zamršenim odnosima pod utjecajem postupaka negdašnjih konvencija kojima se nisu mogli odupirati (sklapanje brakova sinova i kćeri prema roditeljskom dogovoru). Sudbina je ovo ljudi jednoga mjesta i određenoga vremena koje veže samo jedna riječ – ljubav. Predstava je potpuno realističan prikaz života na kazališnim daskama, života kao poticatelja traženja odgovora na mnoga pitanja. Poneka ostat će zauvijek neobjašnjiva, pomalo i neshvatljiva. Može li se čovjek oduprijeti boli i patnji, živjeti sretno?... Teško je pronaći odgovor na vječno ljudsko pitanje – biti ili ne biti? Predstava Miris jorgovana 2019. godine kao najuspješnija predstava Vukovarsko-srijemske županije na državnom 59. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera osvaja nagradu stručnoga Prosudbenog povjerenstva za najbolju režiju Festivala (Marko Sabljaković) te tri nominacije za najbolju glavnu mušku ulogu (Dejan Pejić), za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu teksta (Snježana Puljić) i nominaciju za njegovanje kulturne baštine.

GRADSKO AMATERSKO KAZALIŠTE (GAK)
Prvi podaci o županjskom kazalištu sežu u daleku 1890. godinu, a prvi pisani trag je iz 1897. godine. To je najstarije kazalište u Slavoniji i Baranji te je drugo kazalište u Republici Hrvatskoj koje je uprizorilo već tada (1897.) predstavu Williama Shakespearea Romeo i Julija. U svojoj najnovijoj povijesti djeluje od 23. rujna 2005. godine kao Gradsko amatersko kazalište Županja kada je grupa entuzijasta pokrenula rad kazališta ne posustajući do današnjih dana. GAK je do sada uprizorio 19 predstava, osnivač je Festivala amaterskoga kazališnog stvaralaštva koji puni dvoranu u mjesecu listopadu već 12 godina najboljim ostvarenjima iz Lijepe Naše i zemalja okruženja. Organizatori su i Dječjega kazališnog festivala. Baštinici su predstava slavonske tematike pronoseći nekadašnji način života i rič šokačku. Vukovarsko-srijemsku županiju pet su puta predstavljali na državnom Festivalu hrvatskih kazališnih amatera osvojivši brojne nagrade te time zaslužuju mjesto u samome vrhu kazališnoga amaterizma Hrvatske. Predstave koje su obilježile GAK: Oporuka, Hamlet u selu Rastovci Donji, Čaruga, Tamo gdje tuga spava, Tri jablana, Đuka Begović i Miris jorgovana.

SUBOTA, 7. ožujka 2020. godine

20.00 sati
Predstavljanje knjige GLUMAČKO SAZRIJEVANJE autorice red. prof. art. MIRE PERIĆ

O KNJIZI GLUMAČKO SAZRIJEVANJE 
Ova umjetnička knjiga gotovo da je ogledni primjerak glumačkoga stvaralačkog procesa. Intimna svjedočenja o glumi iz perspektive umjetnice koja se preispituje i samoodređuje kroz niz kraćih literarno nadahnuto napisanih tekstova tematizira znatiželju i nutarnje nemire kao pokretače stvaralaštva. S različitih točaka gledanja autorica osvjetljava fenomen glume kao organske i izvorne umjetnosti: ona citira glumce, razgovara s glumcima i redateljima, ne s ciljem da definira osnovnu umjetnost kazališta, već čitatelju glumu približava kao nužan dio svakodnevnice, u kojoj zamišljene okolnosti omogućavaju umjetničkoj duši vjerovanje u čuda i slušanje ritma Svemira. Autorici je jezik avantura, nadahnuto i poetično, a opet vješto pripovijedajući o sebi, svojim dvojbama, o stvarima koje je provociraju i potiču − daje kroz strukturu vješto ispisanih zapisa (eseja i dijaloga) čitatelju uvid u umjetnički oblikovane doživljaje kako kroz promišljanja o problematici iz glumačke prakse, tako i kada se uspostavlja kao vrli ispitivač u razgovorima s glumcima i redateljima. Autorica nepretenciozno provlači kroz svoje impresije i znanstvenu, teorijsku misao o glumi kako kada govori u prvom licu jednine, i sebe kao autoricu i glumicu pozicionira u centar života, isto tako kada kroz pitanja o glumi i o lutkarstvu razgovara s glumcima, odnosno redateljima.
(Red. prof. art. Robert Raponja)

O AUTORICI
Red. prof. art. MIRA PERIĆ glumu je diplomirala 1984. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku odigrala je preko stotinu značajnih kazališnih uloga i stekla status prvakinje drame. Uz glumu, režira i piše drame. Igrala je u TV dramama, u telenovelama, snimala je za televizijski školski program. Od 1992. godine predaje na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Predaje kolegije iz dramske i lutkarske umjetnosti. Objavljuje niz stručnih i znanstvenih radova. Napisala je priručnik Dramske igre za djecu predškolske dobi (2009.), Pretapanja kazališne ljepote (2009.), Sumrak ega (2012.), Žene u dijelovima (2012.), dramatizaciju Nazorova Bijelog jelena (2012.), Osveta lavice (2011.) i Glumačko sazrijevanje (2018.). Voditeljica je Odsjeka za umjetnička područja. Dobitnica je niza zahvalnica, nagrada i priznanja. Godine 2009. dobitnica je javnog priznanja Zlatna plaketa „Pečat Grada Osijeka“ za osobita ostvarenja u području kazališne kulture, odgoja i obrazovanja, 2013. i 2019. godine dobiva Priznanje Hrvatskog društva dramskih umjetnika za doprinos hrvatskom glumištu i kazališnoj umjetnosti, 2019. godine dobitnica je Priznanja za uspješan rad i doprinos djelovanju i ugledu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Na razini hrvatskih mogućnosti redovita profesorica umjetnosti Mira Perić maksimalno se zalaže za intenzivno promicanje dramske i lutkarske pedagogije u odgojno-obrazovnom procesu.

20.30 sati
DRAMSKI STUDIO „DADA“ KAZALIŠNE DRUŽINE „PINKLEC“, ČAKOVEC

William Shakespeare/Ulrich Hub: KRALJ LEAR
(drama/komedija)

Prilagodba teksta i režija: DAVOR DOKLEJA
Scenografija i kostimografija: BOJANA VOJVODIĆ
Svjetlo: MARIO ZELENBABA
Ton: DAVOR DOKLEJA
Trajanje: 45 minuta 

Igraju: Kralj Lear……..…..… NEVEN MATOŠA
Cordelia/Luda………………. ASJA VIDOVIĆ
Goneril ………..…………... . VITA MIKULIĆ
Regan…………………..…… EVA MARCIUŠ
Edgar…………….…………. MATEJ ŽERJAV
Edmund…………………….. IVAN MUNĐAR
Gloster……………………… JAKOV FEHER

Ulrich Hub poznati je njemački glumac i dramski pisac, a upravo smo njegovu obradu ove tragedije, a u prijevodu Damira Mađarića, uzeli i njome se poigrali. Hub je široj javnosti poznat po svojim interpretacijama Shakespeareovih komada i njihovim prilagodbama za djecu i mlade. Pišući novu verziju poznate drame, istražio je koja je vrijednost ljubavi. Može li se ljubav podijeliti? Ima li je dovoljno za sve? Može li otac jednako voljeti sve kćeri? Uzbudljivo i dirljivo, ali i smiješno djelo o roditeljima, djeci i njihovim zajedničkim katastrofama.

DRAMSKI STUDIO „DADA“ KAZALIŠNE DRUŽINE „PINKLEC“
„DADA“ je osnovana 28. siječnja 2004. godine kao kazališna grupa unutar Centra za mlade „CeZaM“, Čakovec okupljajući starije osnovnoškolce, srednjoškolce i studente željne pronalaska i proučavanja kazališne umjetnosti. Svoj naziv preuzela je iz dadaizma − antiumjetničkoga pokreta s početka prošloga stoljeća. Od početka 2011. godine studio prelazi iz udruge Centar za mlade u Centar za kulturu Čakovec i postaje Dramski studio „Dada“ Kazališne družine „Pinklec“ te time započinje novu eru stvaralaštva. „DADA“ se može pohvaliti s 22 različite nagrade koje je do sada osvojila u Hrvatskoj i inozemstvu. Trostruki su dobitnici nagrade za najbolju predstavu u cjelini na Susretu „Assitej“ u Bjelovaru za predstave Vjetropljus, The Wall i U.Z.O.P. te dvostruki dobitnici nagrade Zvjezdana Ladika za najbolje dramsko pedagoško vodstvo. Predstava ZOO! osvojila je nagradu za najbolju predstavu na 56. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama, Grand prix na festivalu Juventafest u Sarajevu, nagradu za najbolju kolektivnu igru na Festivalu festivala u Trebinju dok je predstava Snjeguljica osvojila Grand prix na festivalu STAGE u Cluju (Rumunjska). Predstava Snjeguljica selektirana je za 11. Toyama World Festival of Children's Theatre u Japanu 2020. godine gdje će uz 20 predstava iz cijeloga svijeta predstavljati Hrvatsku.

NEDJELJA, 8. ožujka 2020. godine

20.00 sati
KLUB KULTURE „LIBUŠA“, LJUBUŠKI (Bosna i Hercegovina)

Vesna Rakić/Jelena Primorac: MRGINJI SU U GLAVI
(komedija)

Režija: VESNA RAKIĆ i JELENA PRIMORAC
Scenografija: MARIJA BEĆIR
Svjetlo: IVAN VUČIĆ
Ton: BORIS BRKIĆ
Šminka: MAJA MIHALJEVIĆ
Trajanje: 90 minuta

Igraju: Šima Ćavar, majka……………..……….. JADRANKA GRBAVAC
Stipe Ćavar, otac…………………………………. IVAN MLINAREVIĆ
Mate Ćavar, sin…………………………………... KARLO MADŽAR
Martin Ćavar, djed……………………………….. JAKOV BEGIĆ
Ana Ćavar, Martinova sestra………………..….. BISERKA KADRAGIĆ
Luca Zadro, majka……………………………….. MONIKA GRGIĆ
Jerko Zadro, otac………………………………… TOMISLAV GRBAVAC
Iva Zadro, starija kći…………………………...… IVANA PETRUŠIĆ
Franka Zadro, mlađa kći……………………...…. MIHAELA ŠIMOVIĆ
Manda Zadro, baba…………………………...…. NIKOLINA HERCEG
Framaš, pripovjedač………………………...…… LUKA MARIJAN HERCEG
Fra Petar………………………………………….. IVAN HERCEG

Romeo i Julija na hercegovački način, samo što niko ne zijani glave. Humoristična i poučna predstava o dvjema obiteljima koje su godinama u zavadi oko međa. Međe na njivama postaju mrginji u glavi, a dvoje mladih bore se za svoju ljubav.

KLUB KULTURE „LIBUŠA“
Klub je kulture „Libuša“ udruga čija je misija organizirati različite kulturne i zabavne sadržaje. Okupljaju tridesetak članova – učenika, odraslih osoba, umirovljenika. Osim u amaterskim kazališnim predstavama, „Libuša“ je sudjelovala u organiziranju PUB kvizova za srednjoškolce, humanitarnoga evergreen glazbenoga festivala, produkciji kratkoga igranog filma. Dosadašnje predstave: Nevidljivi Jurica (predstava za osnovnoškolski uzrast), Mrginji su u glavi, Naoposum ili nikako te TV Cmilje (splet skečeva koji neće biti prikazan na pozornici, nego snimljen i dostupan na web stranicama).