Najavljujemo: RETKOVAČKA AMBIJENTALNA KAZALIŠNA VEČER

Retkovačko kazalište „Mika Živković“ u četvrtak, 27. kolovoza svojoj publici donosi dašak prošlosti zakoračivši u godine početka 20. stoljeća – vrijeme stvaralaštva Ivana Kozarca i Joze Ivakića, dvojice sugrađana, književnika, pjesnika – znamenitih Vinkovčana.
U dvorištu tzv. Đurđevića kuće u samome središtu Retkovaca, obiteljske gazdinske šokačke kuće čija je gradnja dovršena 1939. godine i do danas očuvana i netaknuta rekonstrukcijom ili novijom dogradnjom, kazalištarci, u tom autohtonom ambijentu, igraju već nagrađivane predstave slavonske tematike dvojice spomenutih vinkovačkih književnika Blatne duše i Otrov. Predstave počinju u 20.30 sati, a publici se preporučuje dolazak 20 minuta prije početka predstava zbog provedbe i poštivanja epidemioloških mjera na ulazu u dvorište u kojemu je predviđeno igranje predstava.
Organizatori napominju i kako je broj posjetitelja ograničen te je dolazak potrebno najaviti do četvrtka na kontakt telefon 095/516-36-22 u vremenu od 12.00 do 14.00 sati.

Retkovčani nakon prošlogodišnjega obilježavanja stoljetne tradicije kazališnoga života u svome mjestu u ovoj prigodi programom nazvan Retkovačka kazališna večer obilježavaju desetu godišnjicu otkako je 2010. godine osnovana današnja kazališna udruga koja nosi ime Retkovčanina, prosvjetnoga i kulturnoga djelatnika Mike Živkovića. Neumorni je entuzijast i kulturni djelatnik Živković gradio temelje kazališnoga života Retkovaca minulih godina druge polovice prošloga stoljeća. Kazalište „Mika Živković“ u posljednjih je deset godina ostvarilo iznimna postignuća vinuvši se u sam vrh kazališnoga amaterizma Hrvatske. Pregrštom nagrada i priznanja za redateljska, glumačka i druga ostvarenja retkovački kulturnjaci dokazuju kako stasaju u ansambl kojemu bi zaista mogle pozavidjeti i profesionalne produkcije kazališnih kuća. Tradicionalni Retkovački susreti kazališnih amatera iz godine u godinu svjedoče kako amaterski kazališni festival može biti jedan od najposjećenijih festivala te prepoznat kako u kazališnom amaterizmu tako i od strane kazališnih znalaca i struke.
- Godine 2010., 28. svibnja, kazališni zaljubljenici potaknuti neugasivim entuzijazmom osnivaju kazalište u selu… u selu koje odavnina baštini ljubav prema umjetničkom stvaralaštvu. Osnivanje Kazališta priznanje je čovjeku bez kojega Retkovci ne bi bili to što danas jesu: centar kazališnih amaterskih družina u svojoj županiji, mjesto radosnih susreta ljudi, mjesto koje otkriva Miku Živkovića kao društveno angažiranoga intelektualca, pomalo vizionara, koji je svojom ljudskom neposrednošću htio nadmašiti suvremenu komunikaciju među ljudima, a njoj je najviše primjeren pojam: otuđenje. Htijenje vizionara Živkovića duboko se ukorijenilo u srca nas, njegovih nasljednika, koji se, zajedno s mještanima Retkovaca, radujemo svojim postignućima i planovima. Kazalištarcima, koji do danas neumorno uspijevaju očuvati kulturnu baštinu ostvarujući značajne uspjehe i ostvaraje, čestitam desetu obljetnicu osnutka Kazališta „Mika Živković” – kazao je Marko Sabljaković, predsjednik današnjega Kazališta i redatelj.

Publika će tijekom jedinstvene ambijentalne izvedbe vidjeti i druge članove ansambla retkovačkoga kazališta koje je redatelj predstava samo za ovu izvedbu odlučio protkati kao mozaik radnje dviju predstava. Dramaturg i redatelj Marko Sabljaković predstavom Blatne duše gledatelju podastire dramatizaciju Kozarčevih tekstova – ulomke iz romana Đuka Begović i pripovijetku Stara rana. Izvrsni glumački retkovački duo, Zdravko Šinjori i Slavica Varga utjelovljuju likove Đuke Begovića i birtašice Julke, a zatim i Stipe Zvonareva i supruge mu Mare. Priču o životu Đuke Begovića Marko Sabljaković podredio je isticanju Đukina karaktera te ga je u potpunosti ogolio kako bi doveo do zaključka napisanoga Kozarčevim riječima: Duša? Kakva duša? Da čo'ek ima dušu - ne bi krao, var'o, lag'o, otim'o…ubij'o! Pa zar bi i umro?! 'Vako šta dođe pod zemlju - to je sve, sav čo'ek… I Kozarčev lik Stipe Zvonareva pomogao je redatelju svesti čovjeka samo na fizičko. Iznimno potresna pripovijetka Stara rana i ranije je bila inspiracija, primjerice za domaći film Gospodski život Stipe Zvonareva, a u predstavi Blatne duše poslužila je kao dodatno uvjerenje da čovjek, zapravo, niti nema dušu.
Predstava je osvojila sljedeće nagrade: - na 11. Festivalu amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu u rujnu 2018. godine stručno Prosudbeno povjerenstvo glumce u predstavi Blatne duše Zdravka Šinjorija i Slavicu Vargu proglasilo je najboljim glumcima Festivala dok je Marko Sabljaković nominiran za najbolju režiju te sama predstava zaslužila je mjesto u nominaciji za najbolju predstavu Festivala;
- na 11. Repassage festu u Ubu (Srbija), regionalnom natjecanju najuspješnijih predstava iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore, u studenome 2018. godine, stručno Prosudbeno povjerenstvo dodijelilo je nagradu Marku Sabljakoviću za najbolju režiju Festivala i nagradu Zdravku Šinjoriju za najbolju mušku ulogu Festivala. Povjerenstvo publike glumicu je Slavicu Vargu proglasilo najuspješnijim glumačkim ostvarenjem večeri.

Marko Sabljaković također potpisuje i režiju predstave Otrov nastalu prema istoimenoj noveli Joze Ivakića u kojoj igraju Zdravko Šinjori i Maja Kostić. O predstavi je pisala dr. sc. Dubravka Crnojević Carić, tada selektorica za državni 56. Festival hrvatskih kazališnih amatera 2016. godine, ustvrdivši: Ova je predstava mali biser. Marko Sabljaković napravio je značajan uradak – kako na očuvanju baštine, tako i na suvremenom čitanju baštinskih tekstova. Sjajna dramatizacija, odlično osmišljena mizanscenska rješenja! Ovo je predstava koja je precizno mišljena i još preciznije izvedena u svakom svom elementu: svjetlosna rješenja, glazbeni dijelovi (tri teme koje se isprepliću), mizanscen – sve je dovedeno gotovo do savršenstva. Iznimno je dobar i sam kraj predstave u kojem se pojavljuje, kao nijema, ali iznimno efektna epizoda, Maja Jakšić kao Manda. Zdravko Šinjori, kao Franja, imao je jako težak zadatak – nosio se s njim hrabro.
Na 9. Festivalu amaterskih kazališta održanom u Slavonskom Brodu 2016. godine Zdravko Šinjori osvaja nagradu za najuspješnije odigranu glavnu mušku ulogu Festivala.

Bit će ovo posebna kazališna večer u još posebnijoj ambijentalnoj izvedbi retkovačkih predstava. Prvo je ovo ambijentalno uprizorenje nakon negdašnjih predstava koje su se nerijetko tijekom 20. stoljeća znale igrati pod vedrim nebom na radost mnogobrojne publike kojima je to tada bila i jedina zabava.