Nastavlja se drugi tjedan 31. Retkovačkih susreta kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji!

ČETVRTAK, 12. ožujka 2020. godine

20.00 sati
DRAMSKA UDRUGA „KAJ“, ZABOK

Đurđica Seleš: NEKAD I SAD
(monokomedija)

Režija: ĐURĐICA SELEŠ
Scenografija: MARIJAN BAČANEK
Kostimografija: ĐURĐICA SELEŠ
Svjetlo: IVAN SELEŠ
Ton: MARIJAN BAČANEK
Šminka: JASNA ŠAMEC
Trajanje: 55 minuta 

Igra: ĐURĐICA SELEŠ u ulozi Petre

Monokomedija Nekad i sad životna je priča jedne pedesetogodišnje žene sa sela, koja nakon bračnoga brodoloma dolazi potražiti sreću u grad. Prisjećajući se svega, shvaća kako zapravo svoju sreću valja tražiti u sebi samoj.

DRAMSKA UDRUGA „KAJ“
DUK iz Zaboka osnovan je 2013. godine s ciljem očuvanja kajkavskoga govora. Udruga djeluje u dvije skupine – dječja i sekcija za odrasle. Do sada su postavili deset predstava autorice i redateljice Đurđice Seleš, a sama je autorica uprizorila vlastitu monokomediju. Dječja sekcija predstavila se publici s tri adaptacije poznatih bajki u režiji Đurđice Seleš, a udruga je snimila tri domaća igrana filma temeljena na predstavama, koji su prikazani na televizijskim programima i kinima širom Hrvatske. Imali su preko 300-tinjak nastupa, tri su puta bili predstavnici Krapinsko-zagorske županije na državnom Festivalu hrvatskih kazališnih amatera te dobili odlične kritike, a sama autorica Đurđica Seleš osvojila je nominacije za najbolji tekst, režiju i najbolju glavnu žensku ulogu. Za svoj su rad dobitnici mnogobrojnih nagrada te pozitivnih kritika struke i publike.

21.00 sat
ŠOKAČKA GLUMAČKA DRUŽINA „MATINI KRIPOŠTOLI“, DONJA BEBRINA

Mata Baboselac: ZADRUŽNA DIOBA
(komedija)

Režija: MATA BABOSELAC
Scenografija: MATA BABOSELAC
Kostimografija: ANSAMBL
Trajanje: 45 minuta

Igraju: Baba Fema………………..…………. IRENA MATKOVIĆ
Viktor, sin…………………………….……….. ŽELJKO BLAŽEVIĆ
Stažija, Viktorova žena……………….…….. EVA JANEŠ
Jakob, sin……………………………….….... ZVONKO LONČARIĆ
Jula, Jakobova žena………………..….…… NENA KUNA
Bona, sin…………………………………..…. MATA BABOSELAC
Marta, Bonina žena…………………….…… MARICA GRGUREVIĆ
Gena, susjeda…………………………….…. MARICA BAĆANOVIĆ
Mađar Pišta, birtaš………………………….. PETAR ANAKOVIĆ
Baba Stana, Ciganka……………………….. MICA ŠIKIĆ
Liza, Jakobova i Julina kći…………………. MARIJANA LUBINA

Mlađi članovi seoske zadružne obitelji Đedbartolovi, tri sina i snahe, dolaze na ideju kako bi se zadruga mogla podijeliti, ali najstariji član zadruge, baka Fema, ideju pak ne prihvaća. U međusobnom prepiranju dolazi do komičnih situacija, a na kraju ipak baka Fema pobjeđuje.

ŠOKAČKA GLUMAČKA DRUŽINA „MATINI KRIPOŠTOLI“
ŠGD „Matini kripoštoli“ osnovana je 2011. godine pod vodstvom darovitoga i vrsnoga autora tekstova, osnivača družine, glumca i redatelja Mate Baboselca-Mišinog. Nižu uspjeh za uspjehom i danas su zasigurno vodeća skupina u ovoj grani kazališne umjetnosti. „Kripoštoli“ su, kao što njihov naziv kaže, nestašni veseljaci, vragolani, obješenjaci, zabavljači, zafrkanti, glumci i u tome im nema premca. Vrijednost ove glumačke družine nije prepoznala samo publika, koja na njihove izvedbe upravo hrli, već jednaka je ocjena i struke, što potvrđuju brojne nagrade. Njihova uigranost, visoka razina izvedbe i lakoća glume, nepatvorenost, upravo zadivljuje, a pojedinci briljiraju u peripetijama zanimljivih zapleta dojmljive pučke dramske igre. Kako od publike, tako i od struke posebno je pohvaljen serijal od sedam nastavaka Šokačka safunica. Godine 2018. ŠGD „Matini kripoštoli“ povodom Dana Brodsko-posavske županije dobitnici su nagrade Plaketa Brodsko-posavske županije.

PETAK, 13. ožujka 2020. godine

20.00 sati
POZORIŠTE „CASTELLUM“, KOSTOLAC (Republika Srbija)

Nebojša Romčević: KAROLINA NOJBER
(drama)

Režija, scenografija i kostimografija: FUAD TABUČIĆ
Svjetlo: MLADEN DESPOTOVIĆ
Ton: MARKO BOŠKOVIĆ
Autor glazbe: GEORG FRIDRIH HENDL
Trajanje: 90 minuta 

Igraju:
Karolina Nojber……………...........…. NATAŠA ROKVIĆ
Johan Nojber…………………………. VALENTINO OLJAČA
Johan Godsed……………………...… DEJAN MILOŠEVIĆ
Gospođa Godsed……………..……... JELENA MILOŠEVIĆ
Hansvurst……………………….…….. ZORAN ŽIVKOVIĆ
Margareta Hofman………………….... NINA STANKOVIĆ
Spielberg………………………..…….. NEMANJA PAVLOVSKI
Prostituka………………………….….. MARIJA VAJNER
Seljak……………………………..…… DRAGAN ANTIĆ

U dvadeset pet fragmenata ova drama, otvorene forme, vodi gledatelja kroz ključne trenutke biografije slavne glumice tijekom više desetljeća: od sukoba s ocem i napuštanja roditeljskoga doma, preko uspona u glumačkoj karijeri i borbe u prosvjećivanju naroda, do iscrpljenosti, gubitka ideala i konačnoga sloma. Usprkos tome što govori o događanjima iz 18. stoljeća, zahvaljujući svojoj širini i univerzalnosti, drama nosi pečat aktualnosti i predstavlja suvremenu društvenu satiru, baveći se nekim od ključnih dilema (post)modernoga čovjeka: razapetost između slobode i konformizma, nesuglasnost napretka i etike, sukobljenost uživanja i spoznaje, konflikt načela stvarnosti i utopijskih stremljenja. Predstava je premijerno odigrana 1. lipnja 2019. godine osvojivši publiku diljem Srbije, ali i prosudbena povjerenstva kazališnih festivala. Osvojena su brojna priznanja na festivalima za najbolju predstavu u cjelini kao i za pojedinačna glumačka ostvarenja.

POZORIŠTE „CASTELLUM“
Godine 2002. osniva se kostolačko pozorište „Castellum“ rastjerujući time kazališni mrak te nastavljajući tradiciju kostolačkoga teatra. „Castellum“ 2008. godine pokreće školu glume te ima zavidnu produkciju: Virus Siniše Kovačevića, Laki komad Nebojše Romčevića, Anđela Stevana Koprivice itd. Godine 2009. Pozorište „Castellum“ prvi put uspješno organizira Smotru glumačkih ostvarenja Viminacijum lumen meum, kojoj je cilj motivirati glumce-amatere na glumačke izazove, a kostolačku publiku da u tim bravurama uživa. Od 2013. godine Pozorište „Castellum“ organizira i Smotru amaterskih pozorišta Braničevskog okruga koja se održava u mjesecu travnju u čast sugrađanina i jednoga od osnivača Pozorišta Željka Karana.

SUBOTA, 14. ožujka 2020. godine

20.00 sati
DRAMSKA UDRUGA „PROLOŽAC“, PROLOŽAC

Fra Ante Marić: VERONIKIN RUBAC
(vjerska drama)

Prilagodba teksta i režija: MARIJAN GRBAVAC
Scenografija: TIHOMIR GRABOVAC
Kostimografija: VESNA UJEVIĆ
Svjetlo: TONI GARAC
Ton: HRVOJE GARAC
Trajanje: 50 minuta

Igraju:
Marija Magdalena………………….. ANTONIJA GRABOVAC
Veronika…………………………..… ANA ŠERLIJA
Šimun Cirinejac……………………. ANTE KNEZOVIĆ
Petar, apostol………………………. MARIJAN GRBAVAC
Ivan, apostol……………………….. MLADEN TOLIĆ
Pjevačica…………………………... TEA LEKO

Veronikin rubac tekst je fra Ante Marića koji na neki način proširuje biblijsku predaju te pokazuje što su mogli osjećati i proživljavati likovi koji se tek usputno spominju u Evanđeljima – Veronika i Šimun Cirenac. Radnja je obogaćena i pričom o djevojčici Ester koja na čudesan način dobiva najljepši dar… Na 8. Smotri kazališnih amatera Splitsko-dalmatinske županije, održanoj u Trilju, prema izboru selektorice Ozane Iveković, predstava Veronikin rubac proglašena je najboljom, Mila je Knezović dobila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu, a Tihomir Grabovac nagrađen je za scenografiju. Osim nagrada, Ozana Iveković, članica odbora Festivala kršćanskoga kazališta, predstavu je predložila i za istoimeni festival. Festival je održan u Zagrebu 2017. godine, a selektorica Festivala prof. dr. sc. Sanja Nikčević o predstavi je izrekla vrlo pozitivnu kritiku. Na državnoj smotri Festival hrvatskih kazališnih amatera, predstavljajući Splitsko-dalmatinsku županiju, Mila Knezović osvaja nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu, a Ana Šerlija nominaciju za najbolju glavnu žensku ulogu.

DRAMSKA UDRUGA „PROLOŽAC“
Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo (HKUD) „Proložac“ 2003. godine osnovalo je dramsku sekciju za potrebe organizacije programa kulturnoga ljeta. Dramska sekcija djeluje pri HKUD-u „Proložac“ do 2005. godine kada nekolicina članova osniva vlastitu udrugu i naziva ju Dramska udruga „Proložac“ koja aktivno djeluje i danas. Udruga od samoga osnutka postiže zapažene rezultate. Najbrojnije nagrade osvojili su za trilogiju o Joki Šimunovoj, čuvenoj predstavi koja već 15 godina ne silazi sa scene. Tijekom višegodišnjega djelovanja Dramska udruga „Proložac“ postala je svojevrsni centar kulturnih zbivanja kada je u pitanju dramski amaterizam.

NEDJELJA, 15. ožujka 2020. godine

20.00 sati
GIMNAZIJSKA DRAMSKA SCENA „KRALJICA“, SPLIT

Miro Gavran/Andrej Bartul Jabuka: TRAŽI SE NOVI SUPRUG
(komedija)

Prilagodba teksta, režija, scenografija i kostimografija: ANDREJ BARTUL JABUKA
Koreografija/scenski pokret: KATARINA VUČETIĆ
Svjetlo: ANA FURLAN SFARČIĆ
Ton: KATARINA RAĐA
Trajanje: 90 minuta

Igraju:
Gospođa Zdenka………………. ZARA GRUBEŠIĆ
Gospodin Jurić………………… JAKOV KULIĆ
Gospodin Brkić………………... BARTUL MUŠURA

Predstava govori o udovici Zdenki koja nakon deset godina samoće odluči putem oglasa potražiti novoga supruga. Radi se o urnebesnoj komediji zabune, karaktera i situacije koja pruža glumcima stvaranje široke galerije zanimljivih likova. Predstava budi snažne emocije i potiče pregršt smijeha zbog čega je postala hitom.

GIMNAZIJSKA DRAMSKA SCENA „KRALJICA“
Gimnazijska dramska scena „Kraljica“ osnovana je u rujnu 2018. godine u okviru Gimnazijskoga kolegija „Kraljica Jelena s pravom javnosti u Splitu“. Cilj GDS razvijanje je ljubavi mladih prema kazališnoj umjetnosti te umjetnosti općenito. Kroz djelovanje potiču se ne samo učenici navedenoga Kolegija nego i oni iz drugih splitskih škola kako bi sudjelovali u stvaranju kazališnih predstava. Tijekom prve godine djelovanja postavljena su dva naslova: Balon prema motivima Mate Matišića i predstava Traži se novi suprug prema motivima Mire Gavrana. Obje su postigle izvrstan uspjeh doživjevši izvedbe ne samo u Splitu nego i u drugim mjestima Dalmacije. GDS u veljači je odigrala premijeru predstave Medeja na radost oduševljene publike i kritike.

Nakon svake predstave održava se okrugli stol, odnosno razgovor Prosudbenoga povjerenstva s glumcima, redateljima i ostalim sudionicima kazališnih predstava. Okrugli su stolovi javni i mogu nazočiti svi zainteresirani.

Napomena publici i posjetiteljima o rezervacijama i preuzimanju karata!

BESPLATNE karte za SVE PREDSTAVE s numeracijom sjedećega mjesta u kazališnoj dvorani možete rezervirati SVAKOGA DANA u vremenu od 12.00 do 14.00 sati na kontakt telefon 095/516 – 36 − 22.

Broj je sjedećih mjesta u kazališnoj dvorani ograničen!

Telefonski rezervirane karte možete preuzeti sat vremena prije početka svake predstave u Domu kulture u Retkovcima (ulaz s ulične strane Doma).