Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2394 of /home2/kazalist/public_html/includes/menu.inc).

Ne propustite pogledati kazališne poslastice iz programskoga sadržaja virtualnih Retkovačkih susreta kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji!

Ovoga vikenda ne propustite pogledati kazališne poslastice u virtualnom izdanju – na našem Youtube i Vimeo kanalu! Poveznice će biti dostupne na Facebook profilu i web stranici Kazališta.
 

Petak, 12. ožujka 2021.
20.00 sati – Zelinsko amatersko kazalište „ZamKa“, Sveti Ivan Zelina, predstava: „ŠTEFEK SOLDAT
(najbolja predstava 2012. godine prema ocjeni publike na 24. Smotri kazališnog stvaralaštva u Retkovcima)

Link za gledanje predstave: https://youtu.be/LA9eDDIsSEc
 


Štefica Fanjek
ŠTEFEK SOLDAT

Uloge:
Štef Šušlek - MARIO DUKARIĆ
Joža Šušlek - STJEPAN NIZEK
Ruža Šušlek - ZDENKA KAMENARIĆ
Ivek Šušlek - JOSIP KAMENAR
Vojni doktor - KRUNO HUBLIN
Marko - GORAN BAGAVAC
Ruda - ZDRAVKO PUSTIČKI
Kuma Bara - KATICA FRLJAK
Milica Karanović - DANICA BEJUK
Goga Karanović - MARI IVICA
Lekar Nenad Stanković - ELVIS NUREDINI

Režija i scenografija: ŠTEFICA FANJEK

Tridesete su godine 20. stoljeća i uzrečica: „Tko nije za cara nije ni za curu“ vrlo je aktualna. Velika sramota je ne biti primljen u vojsku pa Štefek, prezimenom i pameću Šušlek, žarko želi obaviti svoju dužnost. Roditelji, svjesni sinova hendikepa, potrude se ispuniti mladićevu želju pa Štefek odlazi na služenje u Zemun. Tamo ga dočeka pukovnik Milojko Karanović koji u njemu prepoznaje pokornog i poslušnog vojnika te ga šalje na službu u svoju kuću da čuva čast njegove mlade žene. Štefek požrtvovno pada u niz nepredvidljivih, šaljivih zapleta...

Izvješće Prosudbenoga povjerenstva:
Predstava "Štefek soldat" svojom naslovnom sintagmom ukazuje na kazališni komad koji je pučkoga karaktera. Glumci-amateri iz Sv. Ivana Zeline prigorskim izričajem u uvodnom dijelu predstave donose odličnu i uvjerljivu igru u kojoj je vidljiva iznijansiranost likova, no potom se ritam radnje usporava. Radnja se događa 30-ih godina 20. stoljeća i donosi priču o mladiću Štefeku Šušleku koji žarko želi otići u vojsku unatoč svojim nedostacima na koje nam metaforički ukazuje prezime Šušlek. Odlaskom u vojsku počinje zaplet radnje koja je vrlo iznijansirana. Redateljica i spisateljica teksta Štefica Fanjek znalački je pristupila redateljskom poslu i pokazala poznavanje zakonitosti režije. U djelu se javlja spoj pučkoga izričaja (radnja u selu Blesavec) i građanskoga izričaja (radnja u Zemunu). Kazališni komad smješten je u povijesne okvire i svojom scenografijom i kostimografijom daje uvjerljivost izvedbe. Zvučni efekti tijekom predstave su vrlo uspješni i podižu ritam i atmosferu same predstave. Glumačkim iskazom istaknula se Mari Ivica koja je samouvjereno, dopadljivo i s mjerom odigrala lik Goge (Goce) Karanović, stoga je proglašena najuspješnijom glumicom. Svojom glumom istaknuo se i Stjepan Nizek koji je uvjerljivo tumačio lik Jože Šušleka te je izdvojen kao najuspješniji glumac.

Red. prof. art. Mira Perić, akademska glumica i profesorica na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, predsjednica Povjerenstva
Ivana Petričević, prof., članica
Jasna Puljić, odgojiteljica, članica

Subota, 13. ožujka 2021.

19.00 sati – Satiričko kazalište mladih, Slavonski Brod, predstava: „MATURANTI
(najbolja predstava 2018. godine prema ocjeni Prosudbenog povjerenstva na 30. Smotri kazališnog stvaralaštva u Retkovcima)

Link za gledanje predstave: https://youtu.be/fEOsUIXv5So


 

Ivica Ivanac
MATURANTI

Dramatizacija: Boris Kovačević

Igraju: Andrija Krištof/Moreno Mijatović, Vanja Čiča, Anamarija Jazvić i Lorenco Tolić

Režija: SILVIO STILINOVIĆ

„…I što god vam rekli, lijepo je živjeti! Pozdravljeni…“ Eto, u jednoj re­čenici cijela predstava. O životu, dilemama, ljubavima, željama, maturama, kiši i zmijama. Roman Maturanti tko zna koliko godina već fascinira mladu čitalačku publiku, a onda i one starije. Rado se sjete patnje i bola prve ljubavi. A onda se dogodi i vrsni kazališni čovjek, Boris Kovačević, koji cijeli roman smjesti u ka­za­lišnu predstavu. Ispriča ju, odglumi ju, i na kraju pošalje vas u život, reče­ni­com punom užitka života. Rečenicom s početka ovoga teksta. A svi mi u Satiričkom kazalištu mladih iz Slavonskoga Broda, zahvalni smo do neba… Ovo­liko smo zahvalni, što nam je Boris, ima tome već godina, ustupio tekst. Jer od prve probe svima je bilo jasno da Maturanti glume život i žive glumu. Baš kao u pravom životu. Maturanti, njih četvero, pripremite se publiko draga, tražit će od vas savjete. Pa eto… ponesite kišobrane, maramice, odgovore na pitanja s mature, sendviče i ravno u kazalište… ili ravno u život… koji je uglavnom, kazalište! (Silvio Stilinović, redatelj predstave)

Izvješće Prosudbenoga povjerenstva:
Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda predstavilo se vjernoj publici retkovačkog festivala s Maturantima Ivice Ivanca u režiji Silvia Stilinovića i adaptaciji Borisa Kovačevića. Životno iskrena priča o ljubavnim usponima i padovima četvero teenagera na scenu su vrsno donijeli Moreno Mijatović u ulozi zaljubljenog frajera Ivice, Vanja Čiča koja igra njegovu odabranicu srca Astrid, Anamarija Jazvić u ulozi Zmije koja im želi stati na put i Lorenco Tolić kao Ivičin najbolji prijatelj i podrška. Četvero sudionika dalo je sve od sebe kako bi publiku uvjerilo u nepatvorenost svojih emocija koje su u potpunosti prenijeli na publiku. U cijeli koncept uklapa se i prostor događanja jer se radnja odvija među publikom. Praktična i minimalistička režija samo je omogućila glumcima da se potpuno ogole pred publikom i zaigraju na svoju najjaču kartu - sebe. Sveukupni dojam ove predstave je kako se radi o iznimnom ostvarenju u cjelini u kojemu se poklopio dobar tekst s izvrsnim mladim glumcima i nenametljivim režijskim zahvatima. Najuspješnije glumačko ostvarenje u predstavi: MORENO MIJATOVIĆ za ulogu Ivice.

ARETA ĆURKOVIĆ, glumica u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku Doc.
dr. sc. ALEN BISKUPOVIĆ, teatrolog, kazališni kritičar i docent na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku
Doc. art. JASMIN NOVLJAKOVIĆ, redatelj i glumac, docent na Odsjeku za kazališnu umjetnost na Umjetničkoj akademiji u Osijeku

20.00 sati – „Mrak teatar“, Županja, predstava: „KUĆANICE
(najbolja predstava 2013. godine prema ocjeni publike na 25. Smotri kazališnog stvaralaštva u Retkovcima)

Link za gledanje predstave: https://youtu.be/4eaTX6z-XA0


 

Elvira Lučić
KUĆANICE

Igraju: Andrijana Cvitanović, Elvira Lučić i Darko Avramović

Režija: Elvira Lučić
Suradnici redateljice: Andrijana Cvitanović i Davor Šlibar

Komedija ili životna drama, sastoji se od triju potpuno različitih priča.Glumice iznose svoje životne težnje, poistovjećuju se s glavnim junakinjama serija, bježe od životne stvarnosti, putuju svojom maštom, čine stvari koje inače nemaju hrabrosti učiniti, plaču, plešu, pjevaju glume, žive! Glumice Andrijana Cvitanović i Elvira Lučić svojom nas igrom odvode u svijet kućanica koje su prisutne svuda oko nas. Priča je protkana stvarnim zbivanjima svake kućanice, ljubiteljice serija, dok se Darko Avramović pojavljuje u raznim ulogama te razbija njihovu svakodnevnicu.

Izvješće Prosudbenoga povjerenstva:
Predstava odiše sjajnim glumačkim kreacijama gdje vidimo dva potpuno različita karaktera s iznijansiranim međuodnosima koje su nam na sceni prikazale glumice Andrijana Cvitanović i Elvira Lučić. Elvira Lučić autorica je teksta te ujedno i redateljica predstave koja ima dosta dramaturških problema te bi se na istoj moglo poraditi. Priču je potrebno doraditi, učvrstiti i povezati čime bi izvedba bila još kompaktnija i u dramaturškom smislu dotjeranija što bi pojačalo igru te bi time i sama predstava ostvarila veći i jači umjetnički doseg. Na pozornici vlada i scenografska zbrka o čemu bi također trebalo povesti brigu. Obje glumice zajedno s Darkom Avramovićem koji se pojavljuje u nekoliko epizodnih uloga plijene glumačkim šarmom, zajedničkom igrom te scenskim ritmom bez ikakvog preglumljivanja. Glumci su uspjeli osvojiti publiku, zadržati pažnju gledatelja do kraja predstave te je za svaku pohvalu kreativnost koju Županjci znaju, mogu i trebaju nastaviti koristiti u svom budućem kazališnom radu.

Red. prof. art. MIRA PERIĆ, akademska glumica i profesorica na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijekupredsjednica Povjerenstva
MARIJA MRVIČIN, glumica Kazališta "Mika Živković", Retkovci, članica
NEVENKA ŽIVKOVIĆ, učiteljica u mirovini, nekadašnja glumica KUD-a "Dramski amateri", Retkovci i počasna članica Kazališta "Mika Živković", Retkovci, članica

Nedjelja, 14. ožujka 2021.
20.00 sati – „HEJ!... PAZI ŠTO RADIŠ!“, završna večer 27. Smotre kazališnog stvaralaštva u Retkovcima 2015. godine
(gosti: Kostadinka Velkovska, Otokar Levaj i Areta Ćurković)

Link za gledanje predstave: https://vimeo.com/521781420


 

Predstava završne večeri 27. Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji nazvana "Hej!... Pazi što radiš!".
Prvooptuženi: Kostadinka Velkovska, Otokar Levaj i Areta Ćurković uz ansambl retkovačkog kazališta "Mika Živković".
Časni sud: Marija Mrvičin i Marko Sabljaković.
Tijekom predstave održana je dodjela nagrada i diploma za najuspješnija glumačka i druga ostvarenja. Program završne svečanosti bio je zabavnog karaktera s pregršt smijeha, video i foto projekcija, ali i mnogim drugim iznenađenjima, a sve je popraćeno pljeskom oduševljene publike.