Odluka Upravnoga odbora Kazališta o promjeni naziva kazališne manifestacije u Retkovcima

Odluka Upravnoga odbora Kazališta o promjeni naziva kazališne manifestacije u Retkovcima

Upravni odbor Kazališta „Mika Živković“ na svojoj 1. sjednici održanoj dana 2. studenoga 2018. godine donio je jednoglasnu Odluku o promjeni naziva kazališne manifestacije u Retkovcima koja je do sada nosila naziv: Smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji.
Novi naziv manifestacije glasit će: Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Obrazloženje:
Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji nastavak su kontinuiranoga održavanja negdašnjih Susreta dramskih amatera Općine Vinkovci, koji su posljednji put održani 1990. godine u Retkovcima, zatim četiri održane Smotre kazališnih amatera Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima od 2004. do 2008. godine. Od 2008. godine na radost kazališne publike Susreti se ponovno održavaju u Retkovcima. Do 2011. godine imali su županijski natjecateljski karakter, odnosno u Retkovcima se izabirala najuspješnija predstava koja na državnom Festivalu hrvatskih kazališnih amatera predstavlja Vukovarsko-srijemsku županiju. Godine 2012. Susreti prerastaju u isključivo i samo retkovačku kazališnu smotru bez selektiranja za državni festival, ali s ciljem nagrađivanja i ocjenjivanja uradaka kazališnih amatera iz Hrvatske i inozemstva. Godine 2011. Upravni odbor odlučuje uz naziv manifestacije Susreti dramskih amatera Vukovarsko-srijemske županije dodati i naziv Smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji da bi 2012. godine manifestacija u potpunosti promijenila naziv u Smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Godine 2018. Upravni odbor odlučuje manifestaciji vratiti prvi i izvorni naziv, ali i nadalje zadržati županijski značaj pa donosi odluku o promjeni naziva u: Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Promjenom naziva odajemo poštovanje prvim osnivačima manifestacije davne 1975. godine naglašavajući važnost susreta u njezinu nazivu. Značenje riječi susret ima osobitu simboliku. Isticanjem pridjeva retkovački u nazivu naglašavamo mjesto održavanja manifestacije, a Retkovci su sinonimom kazališnih okupljanja i susretanja, odnosno najznačajnija, najposjećenija i programom najbogatija manifestacija kazališnih amatera u Slavoniji i Baranji. Naglašavanjem u nazivu da se manifestacija održava u Vukovarsko-srijemskoj županiji kazuje isključivo o njezinoj važnosti za teritorijalno područje cijele županije, odnosno regije na istoku Hrvatske. Novi naziv manifestacije zasigurno će vrlo brzo zaživjeti kao promišljena i hvalevrijedna odluka organizatora.

Upravni odbor Kazališta "Mika Živković" - Retkovci