Održana 1. Retkovačka kazališna večer sjećanja

U nedjelju, 2. prosinca 2018. godine održana je u Retkovcima 1. Retkovačka kazališna večer sjećanja u spomen na kazalištarce i entuzijaste, članove retkovačkoga kazališta – Miku Živkovića, Ivicu Ambrinca – Gicu, Marka Pranjića, Marina Lovrića i Franju Prošenskog.
Njihov entuzijazam i predan rad ostaju upamćeni kao neizbrisiv trag u povijesti kazališnoga i kulturno-umjetničkog amaterizma Retkovaca.
Organizatori događanja – članovi retkovačkoga kazališta „Mika Živković“ danas ih se prisjećaju s iznimnim poštovanjem prema djelima kojima su činili dobrobit razvitku kazališnoga amaterizma i kulture uopće. Velik dio života utkali su u opstojnost retkovačke kazališne tradicije, a ljubav prema daskama koje život znače bila im je neprestana motivacija i životni poticaj. Pljesak, smijeh, ozarena i radosna lica publike - riječi su kojima je predsjednik Kazališta Marko Sabljaković u uvodnom govoru okarakterizirao njihov kazališni put, a duhovitim predstavama glumci Kazališta „Mika Živković“ nastojat će da pljesak i smijeh na svakoj Retkovačkoj kazališnoj večeri sjećanja preplave lica publike te da radosni kazališni trenutci veseljem ispune sumornu i tešku slavonsku svakodnevicu.
1. Retkovačkoj kazališnoj večeri sjećanja nazočili su i članovi obitelji u čiji je spomen i znak sjećanja organizirano događanje u retkovačkom kazalištu. Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca predstavom (Slučajni) Perverznjak – humorističnoj monodrami Vladimira Andrića razveselilo je i nasmijalo retkovačku publiku, a izvrstan Andrić uvjerljivom je igrom 90 minuta držao pažnju publike izmamivši pregršt smijeha. Pokrovitelj 1. Retkovačke kazališne večeri sjećanja je Općina Ivankovo.
Marko Sabljaković uvodnim govorom najavio je skorašnju retkovačku izvedbu nagrađivane predstave Blatne duše Kazališta „Mika Živković“ koja će, spletom okolnosti, prvu izvedbu u Retkovcima doživjeti početkom veljače 2019. godine. Riječ je o predstavi koja je nastala krajem lipnja i do sada je odigrana diljem Hrvatske i inozemstva osvojivši brojne nagrade kao i izvrsne kritike publike i kazališne struke. S izvedbom predstave Blatne duše sljedeće će godine u Retkovcima započeti obilježavanje značajnoga jubileja – 100-godišnjica bogate retkovačke kazališne tradicije.