Pogledajte prigodni program svečanoga obilježavanja 100. obljetnice kazališnoga života u Retkovcima!

Prigodni program svečane proslave 100. obljetnice kazališnoga života u Retkovcima

Scenarij i režija: Marko Sabljaković

Petak, 12. srpnja 2019. godine

Link za gledanje prigodnoga programa:
https://www.youtube.com/watch?v=nOAwEOIFK5g

U programu su sudjelovale glumice retkovačkoga kazališta Josipa Jurković i Maja Kostić.

Prigodnim govorima publici su se obratili:
- Marko Sabljaković, predsjednik Kazališta "Mika Živković",
- Stjepan Đurković, tajnik Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije,
- Marija Budimir, pročelnica za kulturu i turizam Vukovarsko-srijemske županije,
- Marko Miličević, načelnik Općine Ivankovo.

Od petka, 12. do nedjelje, 14. srpnja u Retkovcima je publika uživala u bogatom programu.
S više zanimljivih događanja u Retkovcima je proslavljena stoljetna kazališna čarolija pitomoga sela u srcu Slavonije, 100. obljetnica kazališnoga života ovoga sela. Malo se koji grad, a kamoli selo, može pohvaliti ovako dugom kazališnom tradicijom, pa su Retkovčani s pravom ponosni što se u njihovu selu nije samo plesalo, pjevalo i sviralo nego se unatrag sto godina i glumilo. Nakon otvorenja novoobnovljenoga dijela Doma kulture otvorena je i izložba fotografija Iz Mikina šešira posvećena Miki Živkoviću, legendarnom retkovačkom kulturnom animatoru, kazalištarcu, redatelju i glumcu, začetniku (1970-tih) Susreta dramskih amatera nekadašnje Općine Vinkovci, koja je okupljala najbolje dramske amatere istoka Hrvatske. Izložba je posvećena i stotoj obljetnici kazališnoga života u Retkovcima predstavljajući presjek minuloga stoljeća kazališnih ostvarenja retkovačkih glumaca-amatera. Posjetitelji su imali priliku vidjeti fotografije nekadašnjih predstava, koje su odigrane u Retkovcima protekloga stoljeća, ali i onih nakon Domovinskoga rata. Tu su i novinski članci o uspjesima i postignućima kazalištaraca, priznanja, plakati predstava, izložba fotografija, ali i glumica Kazališta sjedeći za nekadašnjim ogledalom što je krasilo slavonske kuće - sve je to autor Dražen Bota objedinio u sjajnu izložbu nazvanu Iz Mikina šešira.
Potom je publika u kazališnoj dvorani imala prigodu vidjeti zanimljive video projekcije kao što je mozaik fotografija retkovačkih predstava uprizoren na video platnu retkovačke pozornice. Pomno osmišljen i odličan prigodni program svečanoga obilježavanja jubileja prema scenariju i u režiji Marka Sabljakovića započele su glumice retkovačkoga kazališta Josipa Jurković i Maja Kostić.
Predsjednik Kazališta Marko Sabljaković u video projekciji pročitao je pismo visoke pokroviteljice ovoga događanja predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a potom se i sam s pozornice prigodnim riječima obratio publici pozdravivši visoke uzvanike, brojne goste i publiku.
U ime Hrvatskoga sabora kulture iz Zagreba predsjedniku Kazališta tajnik Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Stjepan Đurković uručio je Povelju za izuzetna postignuća i doprinos hrvatskoj kulturi, koja se dodjeljuje retkovačkom kazalištu.
Publici se u ime župana vukovarskog-srijemskoga Bože Galića prigodnim govorom obratila pročelnica Upravnoga odijela za kulturu i turizam Vukovarsko-srijemske županije Marija Budimir kazavši: - Vrijeme teče, promjeni je sve podvrženo, samo nek svagda bude promjena na bolje, rekao je Mato Topalović. Retkovački glumci, čini se, slijede uputu pjesnikovu. Svakom novom predstavom podižu doseg svojih uradaka o kojima svoje sudovi izriču, na raznim natjecanjima stručnjaci, kritičari kazališne umjetnosti. Velika je zasluga retkovačkih kazalištaraca što ulažu velik trud u istraživanju djela slavonskih pisaca – zavičajnika – nastojeći na nov, suvremen način iščitati ili dramatizirati njihova djela, otkriti svevremensko značenje motiva u tim djelima. I što reći na kraju? Samo želju, služeći se nekim pjesnikovim riječima: Lovorom nek je ovjenčan svaki novi vaš uradak, Retkovčani, i obasut obiljem radosti!
Načelnik Općine Ivankovo Marko Miličević u svom je govoru čestitao retkovačkom kazalištu na svim dosadašnjim postignućima kojima promiče kazališni amaterizam i oplemenjuje kulturni život Općine Ivankovo. Istaknuo je da je želja Općine uskoro započeti s rekonstrukcijom kazališne dvorane kako bi ona omogućila retkovačkim glumcima još bolje i primjerenije uvjete rada, ali i dvoranu s kojom bi se mogli svi ponositi. Čestitajući glumcima i predsjedniku Kazališta poželio je još mnogo uspješnih i plodonosnih godina na radost mnogobrojne publike koja posjećuje retkovačko kazalište.

Uslijedila je potom praizvedba predstave Biser-Kata Kazališta "Mika Živković" kojoj dramatizaciju prema istoimenoj pripovijetci Josipa Kozarca i režiju potpisuje Marko Sabljaković.