Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2394 of /home2/kazalist/public_html/includes/menu.inc).

Premijera predstave "ČUDO U POSKOKOVOJ DRAGI" Kazališta "Mika Živković", Retkovci

Draga publiko!

Nakon više od dvije godine! Novi premijerni naslov Kazališta "Mika Živković", Retkovci!

Petak, 30. srpnja 2021. godine u 21.00 sat u ambijentu dvorišta šokačke gazdinske tzv. Đurđevića kuće u središtu Retkovaca (Eugena Kvaternika 3) gdje ste i prošle godine prvi put imali prigodu uživati u ambijentalnim izvedbama retkovačkih predstava.

Urnebesna komedija "ČUDO U POSKOKOVOJ DRAGI" Ante Tomića u režiji, prilagodbi i adaptaciji Marka Sabljakovića, a u izvedbi ansambla retkovačkog kazališta!

Prije više od pet godina Tomićevo je ČUDO zaigralo na retkovačkim daskama, a ovoga puta očekujte ČUDO u novom ruhu!
Nova i stara glumačka postava, nova redateljska koncepcija kao i scenografska i kostimografska rješenja, a nadasve još više smijeha i sjajnih glumačkih ostvaraja.

Ne propustite predstavu koja će vas nevjerojatno zabaviti i nasmijati, a možda i zapitati? Hm! Saznajte 30. srpnja u Retkovcima!

Napomena: Karte neće biti u prodaji niti unaprijed rezervacije sjedećih mjesta. Publiku ćemo obavijestiti kada će biti omogućen ulazak u ambijent dvorišta te na taj način ulaskom zauzimate svoje mjesto.

Veselimo se ponovnom susretu nakon godinu dana i novoj premijeri nakon dvije godine!

Događaj je organiziran u skladu s trenutnim epidemiološkim preporukama i mjerama.


Kojim će nas Čudom u Poskokovoj Dragi Ante Tomića nasmijati retkovački kazalištarci i redatelj Marko Sabljaković?

Čitajući roman Ante Tomića, koji je izašao 2009. godine, dramatizaciju Željke Udovičić Pleštine te na kraju prilagodbu redatelja Marka Sabljakovića, sami se sa sobom slažemo da se ne smijemo jednako, bez ikakvih prosudaba o tome što je tko kako trebao. To je umjetnost, komad kamena iz Dalmatinske zagore, koji umjetnik oblikuje u tančine kako bi kip izgledao potpuno vjerno onoj stvarnosti koja izgleda poput Poskokova cirkusa, a zatim komad kipa koji treba preoblikovati kako bi se dalmatinski Jozo Poskok iz okolice Smiljana preselio negdje iznad Rakovice. Šešir, marama, kapa dolje, dragi Retkovčani! I skromni redatelju.
Nakon što Jozo Poskok ostane sam s trojicom (u izvornoj inačici četvori- com) sinova poslije smrti voljene supruge (koja ga je na samrti nazvala izmetom, da se ne izrazimo drugačije), daje sve od sebe kako bi im nadomjestio svu ljubav svoga svijeta Divljega zapada, negdje u gori, u Poskokovoj Dragi gdje se i vukovi smatraju prvim susjedima, dobro došlim na svaki ručak koji svojim rukama spravi voljenoj obitelji (pura s kečapom, pura s kakaom, pura s kikirikijem...), a njegujući svoju vrlo kreativnu zatucanost. Baš kada u svojoj izbi zatoči dvije inkasatorice koje su bezobzirno čak drugi puta u trideset godina došle naplatiti struju koja, naravno, od takvoga se gorskoga kauboja ne može naplaćivati, najstarijem će se sinu Krešimiru pomutiti pamet neobjašnjivom željom za supružnicom u životnome potoku. Nevjerojatno, ali najstariji je sin Poskok (kojega će otac pokušati urazumiti da žena samo zlo može donijeti) odlučio boriti se, ni više ni manje, za ljubav... žene. Koje će zgrade stradati, čije će glave otpasti, koja će vjenčanja propasti samo zbog neobjašnjive želje za ženskom rukom u kući i zajedničkome životnom potoku, saznat ćemo smijući se umijeću ret- kovačkih kazalištaraca.
Ne smijemo se jednako i ne smijemo se istomu. Što je prevagnulo iz Tomićeve trpeze smijeha i satire, što li će nam Retkovčani ovaj put naglasiti? Možda onu grotesknu zatucanost koja ne može prihvatiti najjednostav- nije civilizacijske dužnosti kao što je, naprimjer, plaćanje struje? Možda prividnu preuzvišenost ljudi na kupljenim funkcijama? Onaj smiješni otklon od ženskih polovica koji je u određenim situacijama, mjestima i vremenima bio sveta dužnost samoprozvanih muškaraca? Što li će nas nasmijati? Ne nasmijava nas jednako.

 
Matej Delaš

Uloge:

Jozo Poskok                Antun Brajković
Krešimir Poskok          Zdravko Šinjori
Branimir Poskok          Dominik Kožul
Domagoj Poskok         David Kožul
Lovorka                       Nikolina Benačić
Goran                          Dražen Matijašević
Policajke                      Emily Bagarić Sara Franić Laura Benačić
Mirta                            Katarina Prošenski
Mirna                           Josipa Jurković
Bosa                            Katica Štefančić
Rosa                            Marija Mrvičin
Mila                              Dijana Ivkov
Kultura                         Kristina Prošenski
Seka                            Lana Mlinarić
Vlatka                          Ena Mlinarić
Konobarica                  Mira Šutalo
Vlč. Stjepan                 Marko Sabljaković
Zora                             Dijana Ivkov
 

Autor: Ante Tomić
Dramatizacija: Željka Udovičić Pleština
Režija, adaptacija i prilagodba: Marko Sabljaković
Scenografija: Dražen Matijašević
Izrada scenografije: Stolarski obrt „Mikuš“, Ivankovo
Izbor kostima: Marija Pletikosić
Dizajn rasvjete, voditelj rasvjete i tona: Goran Krznarić
Izbor glazbe: Marko Sabljaković, Tihomir Ivanetić
Obrada tona: Rockoko Studio, Goran Krznarić
Šminka: Ružica Miler