Retkovački kazalištarci snimili igrane scene za drugi film "Vučedolska jarebica" znanstveno-povijesnoga dokumentarnog serijala "Vučedolske tajne"

Dokumentarno igrani serijal VUČEDOSLKE TAJNE

Okončano je snimanje drugoga filma VUČEDOLSKA JAREBICA prema scenariju Aleksandra Durmana u režiji i produkciji Darka Puharića i DESIGN STUDIO D Vukovar čija se premijera očekuje u rujnu 2020. godine!

Glumačku ekipu filma čine i glumci retkovačkoga kazališta "Mika Živković": Nikolina Benačić, Zdravko Šinjori, Dražen Matijašević i Marko Sabljaković.


 
Nakon što je prvi film Prapovijesna noć Venere i Marsa obišao europske i svjetske festivale, nastavljeno je snimanje drugoga nastavka.
Ovaj petodjelni povijesni serijal filmova o vučedolskoj kulturi (3000. - 2500. godine pr. Krista) vizualizira najveća dostignuća i visoke standarde kulture koja je bila dominantna u Europi u ono vrijeme. Prvim filmom koji je ušao u službenu selekciju na jedanaest filmskih festivala diljem svijeta (Rome/ITALY, Sarajevo/BIH, Oxaca/MEXICO, Chennai/INDIA, Glasgow/IRELAND, New york/USA, Sarajevo Jahorina/BIH, Berlin/GERMANY, Szolnok/HUNGARY, Licodia Eubea/SICILY-ITALY, Split/CROATIA) i dvije osvojene nagrade (Mexico i Sarajevo), trasiran je put za još bolju i agresivniju promidžbu Vučedola, Vukovara i hrvatske kulturne baštine.
Zahvaljujući prof. Aleksandru Durmanu, čiji je gotovo cjelokupan rad posvećen ovoj tematici, DESIGN STUDIO D će uz kvalitetan produkcijski tim i potporu Grada Vukovara isproducirati do kraja 2021. godine svih pet filmova. Otvaranjem vlastitoga video chroma key studija u Vukovaru zasigurno će podići razinu kvalitete u tehničko-interpretativnom smislu.
Tematika drugoga filma Vučedolska jarebica/VUČEDOL PARTRIDGE bit će najnaprednija metalurgija Europe. Ptica je otkopana na kultnom mjestu arheološkoga lokaliteta Vučedol 1938. godine i predstavlja jarebicu, a stara je oko 5000. godina. Jarebica je nađena ukopana pred ulazom u takozvani Megaron ljevača bakra, kako je ovaj objekt nazvao njemački arheolog Robert Rudolf Schmidt koji je 1938. vodio istraživanja na Vučedolu. Tehnologija mijenjanja strukture prirode – rudača, tekućina i metala mogla se jedino objasniti mitovima. Tako je ljevač koji mijenja strukturu prirode postao onaj koji komunicira s nadnaravnim. Upravo je grčko-rimska mitologija ove civilizacijske tehnološke domete vezane uz lijevanje i mijenjanje strukture prirode, koji je ljevač stvarao, nastojala objasniti. Tako je vučedolska ptica postala najstariji simbol metalurgije i spojila tehnologiju i mitologiju (prvi dio snimanja imao je tematiku iz grčke mitologije).

Nestrpljivo očekujemo rujansku premijeru filma!