Uprizorene prve "Žive jaslice" u Retkovcima!

Stanovnici Retkovaca, slavonskoga sela koje broji manje od 1.200 stanovnika, posjetiteljima su pružili prekrasan betlehemski ugođaj i čaroliju Božića, uprizorenje Živih jaslica, na oduševljenje mnogih koji su 23. i 24. prosinca 2018. godine pohodili Župu Preslavnoga Imena Marijina u Retkovcima.
Svi sudionici-glumci, izrađivači scenografije, kostimografije i ostali mještani okupili su se pokazujući nevjerojatnu maštovitost i kreativnost kako bi uprizorenje bilo što vjerodostojnije vremenu Isusova rođenja u Betlehemu.
Snažan dojam posebno su izazvale uvjerljive i emotivno odigrane scene glumaca Kazališta ''Mika Živković“, članova kulturno-umjetničkoga društva ''Sloga“, a posebno treba istaknuti da je u dramsko-scenskom prikazu sudjelovalo stotinu glumaca i mještana Retkovaca. Sve se odigralo u prekrasnom ozračju župnoga dvorišta Župe Preslavnoga Imena Marijina Retkovci scenografski prilagođenoga i prenamijenjenog vremenu Isusova rođenja.
- Kada smo došli nije bilo ničega što bi nam poslužilo kao kulisa. Sam scenarij ovoga događanja oduhovljen je s vjernicima Župe. Mnogo nas se uključilo i imali smo viziju kako bi to trebalo sve izgledati. Sada kad je sve gotovo, mogu reći da mi je srce puno jer smo uspjeli sve misli pretvoriti u djelo i napraviti jako lijep prizor, rekao je Vladimir Gadže, jedan od sudionika izrade scenografije.
Prema riječima Ivana Begovića, župnika Župe Preslavnoga Imena Marijina Retkovci, nastojali su s mnogo rada i truda pokrenuti nešto što Retkovci do sada nisu imali.
- S obzirom da smo poznati po kazalištu koje djeluje već stotinu godina, poslije blagdana Svih svetih rodila se ideja da uprizorimo Žive jaslice. Željeli smo mještanima Retkovaca, Općine Ivankovo i svim gostima omogućiti božićni duh ovoga vremena. Kao da nam se čini da smo nekada skrenuli s puta, da nas je konzumerizam pojeo, a da ono glavno i bitno zaboravljamo. Poruka Živih jaslica jest zajedništvo i sloga koje su pokazali mještani sela, svi su se svakodnevno trudili, odvajali slobodno vrijeme kako bismo mogli uprizoriti nešto prekrasno. Uistinu, neka duh Božića, neka mali Isus, kojemu svake godine slavimo rođendan, neka se rodi u svakom srcu i donese obilje mira, radosti i ljubavi, rekao je župnik Begović.
Svaki dio trebao je dobro posložiti kako bi se što vjerodostojnije dočaralo uprizorenje Isusova rođenja. Najmanja djeca-sudionici imala su samo sedam godina, dok se gornja dobna granica penjala preko 60 godina, no, sve su zamisli krenule od Marka Sabljakovića, umjetničkoga ravnatelja Kazališta ''Mika Živković'' koji je sve posložio, a svjetlom je bio obasjan svaki dio priče. Za potrebe uprizorenja imali su konja, magarca, guske i ovce, te sve ono što bi moglo poslužiti kao odličan dekor za lijep prizor.
- Hvala svima koji su nazočili uprizorenjima u protekla dva dana, hvala na odličnim komentarima i pozitivnim kritikama. Drago nam je vidjeti zadovoljna i radosna lica posjetitelja. Prvi smo put uprizorili dramsko-scenski prikaz Živih jaslica. Svi su dali ogroman doprinos. Hvala svim sudionicima, izrađivačima scenografije, kostimografije, Općini Ivankovo i načelniku gosp. Marku Miličeviću, Vukovarsko-srijemskoj županiji i županu gosp. Boži Galiću, sponzorima, donatorima - svima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješnosti realizacije projekta. Ovo nezaboravno dramsko-scensko uprizorenje jednostavno morate doživjeti. Ono je svojevrsna predstava s mnoštvom igranih scena, svjetlosnim i glazbenim efektima, promjenama lokacija igranih scena... Gledajući retkovačke Žive jaslice doživjet ćete uistinu nešto posebno na ovim prostorima, kazao je Marko Sabljaković.
Sve igrane scene snimane su u Rockoko studiju u Strizivojni u suradnji s glazbenim producentom Tihomirom Ivanetićem, a većina kostima posuđena je iz Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.
Bio je ovo spektakularan događaj koji morate pogledati i uvjeriti se što može postići malo selo poput Retkovaca utkavši ogromnu ljubav, entuzijazam, rad i trud u uspješnost uprizorenja Živih jaslica.
Sljedeća izvedba najavljena je 6. siječnja 2019. godine u 19.30 sati u Retkovcima.