I ove smo godine sudjelovali u priredbi svečanoga otvorenja 54. Vinkovačkih jeseni!

U Vinkovcima, najstarijem naselju u Europi, koje je ujedno i srce Šokadije, svečano su u petak, 20. rujna 2019. godine otvorene 54. Vinkovačke jeseni, smotra izvorne hrvatske tradicijske kulture, a tema je otvorenja bila Tri nam drage riječi - Slavonija, Srijem i Baranja.
Jeseni su pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, a otvorio ih je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković izrazivši zadovoljstvo što je na toj prekrasnoj manifestaciji na kojoj se uživa u hrvatskoj tradicijskoj kulturi, našim običajima, našem folkloru, našem identitetu. Identitetu ovdje na istoku Hrvatske gdje Slavonija, Baranja i Srijem znači svu onu simboliku privrženosti domovini, ljepotu onoga što nas povezuje, i zaista jednom ogromnom sadržaju i bogatstvu hrvatske kulture, rekao je s pozornice premijer Plenković, dodavši da će Vlada i dalje podržavati Jeseni. Pritom je spomenuo i da su tri drage riječi ujedno i ono što sadrži projekt Slavonija, Baranja i Srijem, koji u protekle tri godine, rekao je, pridonosi razvoju istoka Hrvatske.
U ime domaćina dobrodošlicu svim gostima uputio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.
Dobro došli na Vinkovačke jeseni koje iz godine u godinu, u mjesecu rujnu, grad Vinkovce ističu kao centar tradicijske kulture i tako već 54 godine - rekao je i dodao kako se temom otvorenja želi i poslati poruka zajedništva hrvatskog naroda.
Scenski program pratili su i brojni uzvanici, među kojima i izaslanici predsjednice RH i predsjednika Sabora.

U priredbi otvorenja igrali su i glumci retkovačkoga kazališta Zdravko Šinjori i Dražen Matijašević. Među inspicijentima priredbe bila je naša glumica Josipa Jurković dok je Marko Sabljaković, predsjednik i redatelj u retkovačkom kazalištu jedan od članova Koordinacijskog odbora Vinkovačkih jeseni zadužen za priredbu otvorenja te ujedno i suradnik autorice scenarija i redateljice priredbe gđe Ane Cvenić.