Održana 1. sjednica Organizacijskog odbora 27. Smotre kazališnog stvaralaštva u Retkovcima

U Hrvatskom domu kulture u Retkovcima održana je 1. sjednica Organizacijskog odbora 27. Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sljedeći, 27. kazališni susreti tradicionalno će se održati u Retkovcima od 31. siječnja pa sve do 22. veljače 2015. u organizaciji Kazališta „Mika Živković“ iz Retkovaca. Umjetnički ravnatelj Smotre Marko Sabljaković naglasio je da će u bogatom programu publika moći pogledati 13 kazališnih predstava, od toga njih 10 je za odraslu publiku dok će najmlađi moći pogledati 3 predstave primjerene njihovom uzrastu u izvedbi kazalištaraca iz Vinkovaca, Belog Manastira i Županje. I ovogodišnja Smotra s međunarodnim je predznakom jer u Retkovce osim kazališta s područja Hrvatske stižu i kazališni amateri iz Srbije i Bosne i Hercegovine, odnosno iz Šida (Srbija), Hardomilja (BiH) i Mostara (BiH). Osim njih publika će uživati u izvrsnim kazališnim ostvarenjima amatera iz Jastrebarskog, Đurđevca, Belog Manastira, Omiša, Zeline, Pačetina, ali i domaćina Kazališta „Mika Živković“ iz Retkovaca. U popratnim priredbama izložbom fotografija svoje uratke predstavit će Silvija Butković i Dražen Bota, a retkovački KUD „Sloga“ organizirat će svakoga vikenda izložbe ručnih radova i rukotvorina brojnih izlagača.
- Neizmjerna je ljubav i entuzijazam prema kazališnoj umjetnosti u selu od gotovo 1.300 stanovnika, selu koje živi i stvara umjetnost, koje je perifernu pozornicu seoskog Doma kulture pretvorilo u Kazalište "Mika Živković" kojem se dive mnogi kazališni zanesenjaci, amateri, ali i akademski glumci koji su česti gosti i suradnici retkovačkog kazališta. Ove godine potrudili smo se odabrati kazališne predstave koje odišu kvalitetom i sjajnim glumačkim ostvarenjima. Uvjeren sam da će publika sa zadovoljstvom uživati gledajući ih te ih nagrađivati zasluženim pljeskom, kazao je Marko Sabljaković, umjetnički ravnatelj Smotre.
Završna večer Smotre kazališnog stvaralaštva ponovno će razveseliti publiku, a u programu se očekuju nastupi poznatih kazališnih i televizijskih glumica Kostadinke Velkovske i Arete Ćurković te mladog mostarskog glumca Ive Krešića
Sjednici su nazočili brojni suradnici, predstavnici lokalne samouprave, pokrovitelji i sponzori te članovi Programskog vijeća Smotre odnosno Upravnog odbora retkovačkog kazališta „Mika Živković“. Svi su izrazili veliko zadovoljstvo nakon predstavljanja programa te pohvalili entuzijazam, trud i ljubav Retkovčana prema ovom događanju od iznimnog značaja za kulturu Županije vukovarsko-srijemske. Načelnik Općine Ivankovo Branko Galić pružio je punu podršku i potporu retkovačkim kazalištarcima u smislu generalnog pokroviteljstva Smotre od strane lokalne samouprave.
  • Vrlo je teško realizirati sve ideje i organizirati manifestaciju bez dovoljno financijskih sredstava kojih je, nažalost, sve manje, a posebno kada je riječ o kazališnom amaterizmu. I ovom prilikom pozivam sve ljude dobre volje da nam pomognu svojim sponzorstvom kako bismo mogli nastaviti ispisivati stranice ove jedinstvene kazališne priče u našim Retkovcima, napomenuo je Sabljaković.
Sve predstave pratiti će i stručno Prosudbeno povjerenstvo kojim će predsjedavati mlada glumica i asistentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Selena Andrić uz stručnu suradnicu Povjerenstva osječku glumicu i profesoricu Miru Perić Kraljik te članove Ivanu Petričević, profesoricu hrvatskoga jezika i književnosti i retkovačku glumicu Katicu Štefančić.
Retkovčani marljivo rade na uvježbavanju novog kazališnog komada „Žedna ljubavi“ nastaloj prema motivima djela Joze Ivakića čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Marko Sabljaković. Svečana premijera održat će se 31. siječnja čime će ujedno biti otvorena 27. Smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji.